Så här beställer du vin

Barbaresco Albesani 2015 (nr 79089) – Cantina del Pino

Ekologiskt

429,00 kr

Ett mycket elegant vin med koncentrerade bärtoner som körsbär, mullbär och blåbär, samt tobak, tjära och viol. Bra balans mellan den stadiga tanninstrukturen, den fräscha syran och de rödfruktiga tonerna. Ett elegant vin som kommer att öppna sig mycket efter några års lagring.

Robert Parker: 95 poäng!
Wine Enthusiast: 96 poäng!

Beställ här

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men när sonen Renato tog över, ville han ta det stora steget att producera egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren (växtplatsen) druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino äger 1 hektar i vingården Albesani. Vingården vetter mot syd, så druvorna mognar något snabbare på den här vingården jämfört med vingården Ovello. Jordmånen består av kalkhaltig vit kalksten, inblandad med ådror av sand och röd lera. Vingården ligger bra skyddat från vindar, den ligger högt upp långt från Tanaro-floden och blir därför inte så påverkad av dimman. Effekten blir oftare mörk frukt i vinet. Vinstockarna planterades år 1998. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar.

Vinet har jäst i ståltankar vid 26 graders temperatur, och jäsningen samt den malolaktiska jäsningen pågick i 30 dagar. Vinet har lagrats i ekfat i 12 månader och sedan i botti i 12 månader, och till sist 18 månader i flaska. Renato vill undvika mycket kontakt med oxygen, därför flyttar han vinet endast två gånger. Produktion: 3 000 flaskor.

Robert Parker: 95 poäng!
Piemontespecialisten Keerin O’Keefe på Wine Enthusiast: 96 poäng!

Doft

Rena och friska toner av röda bär – hallon, jordgubbe och mullbär – och mörka bär – bigarråer och blåbär. Vinet har även nyanserade toner av mineral och fatkryddor. Det är fortfarande ett ungt vin, och komplexiteten ökar om du dekanterar vinet.

Smak

Smaken börjar fruktflörtig, och kompletteras snabbt av en stadig tanninstruktur och frisk syra. Barbaresco Albesani är ett helt tort vin, vilket är en tuff utmaning för producenten som ska skapa en bra balans mellan frukt och tanniner. Balansen finns absolut i vinet, men det är ungt så vi rekommenderar att dekantera det om det ska drickas ungt. Förutom bärtoner, finns inslag av mineral, fatkryddor, tjära, viol, tryffel och tobak.

Lagring

Bäst 2019-2035.

Mat

Till det här eleganta vinet serverar man en elegant maträtt utan stora och intensiva smaker. Saltimbocca passar mycket bra till vinet. Även kalvfilé med rödvinsås och blomkålspuré toppad med bacon blir mycket gott till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet några timmar i karaff före servering.

Dela med dina vänner