Barbera d’Alba 2016 (nr 73687) – Cantina del Pino
189,00 kr
SLUTSÅLD
Ett inbjudande och elegant vin med arom av mogna bär som vildhallon, bigarråer och plommon, samt viol, mineral och en hint av fattoner. Det är ett komplext och medelfylligt vin med finess. Bra struktur och en lång, generös, fräsch och generöst fruktig eftersmak.
Vinous: 91 poäng!
Fram till år 1997 sålde familjen Vacca druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men när sonen Renato tog över, ville han ta det stora steget att producera egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren (växtplatsen) druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.
Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls. Cantina del Pino producerar ungefär 40 000 flaskor per år.
Druvorna kommer från vingårdarna Loreto and Gallina, där vinrankorna är mer än 70 år gamla. Jordmånen är mycket kalkrik med ådrar av sand som bidrar till bra dränering. Allt detta bidrar till den fräscha syran och mineraliteten i vinet. Druvorna skördades sent, så druvorna var helt mogna när de skördades. Barbera d’Alba har lagrats 13 månader i ekfat, dels i stora botti och dels i begagnade barrique. Produktion 3 000 flaskor.
Vinous: 91 poäng!
Doft
En inbjudande, elegant, fräsch doft av mogna röda och mörka bär som körsbär, vildhallon och plommon. Vinet har legat 13 månader på fat, men fatkaraktären är mycket nyanserad och väl integrerad i vinet. Förutom bärtonerna, finns en tydlig mineralton, samt inslag av blommor och viol.
Smak
Även smaken är elegant med rena, fruktiga toner. Det är ett komplext och medelfylligt vin med toner av röda och mörka bär, aningen rökighet samt lakrits. Vinet har en finess och fokus som vitnar som en ambitiös producent som fokuserar mer på kvalitet än på kvantitet. Barberadruvan har naturligt hög syra, och när den växer på kalkrik jordmån blir den ännu mer fräsch som i det här fallet. Bra struktur och en lång, generös och fruktig eftersmak.
Lagring
Bäst 2018-2025.
Mat
Barbera d’Alba är lättare i stilen och kan gärna njutas utan mat. Men vi föredrar nog att äta en bit till. Vinet är helt torrt, så undvik för mycket söta ingredienser/tillbehör. Vi vill rekommendera stekta eller grillade kryddiga kvalitetskorvar av nöt eller lamm, med olika tillbehör som till exempel klyftpotatis med örter och färskriven parmesan ovanpå, grillad halloumi och aubergine, eller en couscoussallad med tomater, fetaost och kalamataoliver.