2011 Barolo (nr 70027) – Josetta Saffirio
309,00 kr
SLUTSÅLD
Josettas Barolo är komplex, tät och fyllig med fin fatkaraktär och inslag av jordgubbar, rosor, tobak, rostade hasselnötter, lakrits, kanel och vanilj.
1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap), att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. De gjorde vinet fram till 1992 när de till allas bestörtning gjorde ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation har hon utvecklat vingården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen från 1 000 flaskor till 30 000 flaskor.
Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för Nebbiolo-druvan.
Hos Josetta Saffirio gör de idag Barolo i ganska modern, kryddig och fruktdriven stil. Vinet jäser i relativt hög temperatur under några veckor och lagringen sker sedan till hälften i små franska ekfat och till hälften i stora fat. 2011 är ännu en i raden av magnifika årgångar med klassiska viner där den eleganta frukten är i bra balans med tanniner och syra. Denna Barolo är oväntat tillgänglig redan nu, trots sin ungdom. Det här är en liten gömd juvel som vi är stolta att få presentera, och som få i världen får chansen att prova. Wine Enthusiast har gett vinet hela 93 poäng!
Doft
Kryddig, bärig doft med fatkaraktär och inslag av jordgubbar, rosor, tobak, rostade hasselnötter, lakrits, kanel och vanilj.
Smak
Komplex, tät och fyllig smak med fatkaraktär och fin tanninstruktur. Toner av rosor, jordgubbar, mullbär, tobak, lakrits och kanel.
Lagring
Bäst 2015-2027
Mat
Ett fylligt och elegant vin som detta kräver kött eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med potatis-/rotfruktsgratäng passar också bra. Gärna rätter med tryffel i. Hårdostar och kittostar.
Tips
Avnjuts gärna vid 18-20 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.