Barolo (nr 71983) 2010
315,00 kr
Azelia ligger i det vackra Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Azelia består av 15 hektar vingårdar som alla ägs och sköts minutiöst av familjen Scavino. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när de berättar om deras vingårdar och hur noggrant allt sköts. Filosofin är att det största arbetet sker i växtfasen och då är druvan allt! All skörd görs för hand.
Azelia producerar stora viner såsom Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe och så självklart Barolos – en generisk och några vingårdsbetecknade vid namn Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även en Barolo Riserva.
Totalt görs 75 000 flaskor per år. Azelia har fått imponerande höga poäng för de senaste årgångarna i internationell press. Nu är det många som slåss om godsakerna!
Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen så används rotofermenters och vid lagring finns både små franska fat och stora slavonska fat med i bilden. Denna fina Barolo har en perfekt balans som speglar de två byar vingårdarna ligger mellan. Castiglione, med sina kalkrika jordar, bidrar med elegans och en aromatisk komplexitet. Serralunga, som består av mer leriga jordar, ger vinet karaktär och fyllighet. 2010 är en helt förträfflig årgång som många har gått och väntat på. Den imponerar med sin exceptionella balans, längd och perfekta harmoni. Här finns en renhet och tillgänglighet i frukten som är sensationell! Både Wine Spectator och James Suckling har gett vinet hela 92 poäng.
Doft
Fruktig doft av mogna röda bär, inslag av fräscha rosor, lakrits och rostad fatkaraktär.
Smak
Stram, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, mörka plommon, lakrits och kakao. Fina tanniner och ett läskande, långt avslut.
Lagring
Går att dricka nu med 2 timmars luftning i karaff men bäst 2017-2030.
Mat
Passar bra till smakrika kötträtter, vilt, mustiga grytor och charktallrik. Prova gärna till råbiff!