2009 Brunello di Montalcino (nr 95159) – Ciacci Piccolomini
281,00 kr
SLUTSÅLD
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Paolo Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner de lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.
Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bl.a. innebär att vinerna känns fräschare och framhäver frukten. Druvorna växer på en höjd av ca 300 m ö h och selekteras hårt vid skörd. Endast de bästa druvorna plockas. Vinet jäser i temperaturreglerade tankar av rostfritt stål och cement. Det lagras sedan i 24 månader i stora slovenska ekfat (20-85 hl) samt ytterligare 4 månader på flaska.
Denna årgång fanns en del utmaningar för Ciaccis specifika vingårdsläge, Pianrosso. Det gjorde att druvorna selekterades extra noggrant och alla Brunello-druvor användes för att optimera denna Brunello di Montalcino istället för att göra flera olika viner. Vinmakaren har gjort sitt yttersta för att vinet ska nå sin fulla potential och det har han verkligen lyckats med. Denna 2009:a är ett fantastiskt gott vin redan nu och det kommer bara att bli finare med åren!
Doft
Intensiv och fruktig med toner av mogna röda bär, örter, anis och blommor inlindade i en fin kryddighet.
Smak
Smaken är varm, ganska mjuk och mycket balanserad. Vinet är fylligt med inslag av körsbär, hallon, choklad och blommor. Närvarande men fina tanniner, en perfekt balanserad syra och en eftersmak som stannar kvar länge i munnen.
Lagring
Bäst 2014-2019.
Mat
Fantastiskt gott till grillat lamm och mustiga köttgrytor eller viltkött med enbär och kraftigt reducerad rödvinssky. Även perfekt till charktallrik och vällagrade hårdostar.