Så här beställer du vin

Josetta Saffirios Tomtelåda (nr 74176) – Josetta Saffirio

1.998,00 kr

Josetta Saffirios Tomtelåda är en elegant originalträlåda, direkt från Josetta Saffirios källare. Lådan innehåller 2×3 viner som visar upp vingårdens stora bredd.

Beställ här

 

 

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakerskan. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen från 1 000 flaskor till dryga 10 000 flaskor om året. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska (certifieringen blev helt klar 2015) och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Josetta Saffirios Tomtelåda innehåller:

2 flaskor 2018 Barbera d’Alba Superiore DOC, 14,5% vol
Druvorna till det Barbera d’Alba Superiore kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slavonsk ek där vinet lagras i 12 månader. Barbera d’Alba Superiore är ett fräscht och fruktigt vin med smak av körsbär, mogna hallon, björnbär, vanilj, lakrits och örter. Tanninerna är sammetslena och bidrar till en bra struktur och ett gott, torrt avslut. Eftersmaken är lång, fruktig och uppfriskande. Kan lagras i 3-4 år.

2 flaskor 2018 Langhe Nebbiolo DOC, 14% vol
Jordmånen där druvorna har växt kallas ”Elveziano” och består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå och innehåller bl.a. spår av fossil och kalk. Druvorna plockas för hand och får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen dras vinet över till stora ekfat där det lagras i 12 månader. Ung, bärig och fräsch smak med inslag av jordgubbar, körsbär, vildhallon, viol och torkade örter. Vinet är medelfylligt, och har en fin tanninstruktur med torra tanniner som balanserar bra med frukten och syran. Vinet har en bra längd med bäriga inslag. Kan lagras 3-4 år.

2 flaskor 2016 Barolo Persiera DOCG, 14% vol
Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten och är mycket rik på mineraler och kalk vilket är en perfekt grund för nebbiolo-druvan. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och pressas försiktigt. Musten jäser i temperaturkontrollerade kärl vid ca 32 grader C. Vinet genomgick 7-9 dagars maceration med manuell pigeage. Efter den maloloaktiska jäsningen lades vinet på en blanding av nya och använda ekfat under 24 månader. Därefter får vinet stabiliseras i betongkärl i 6 månader, varpå det buteljerades och har fått vilat ytterligare sex månader på flaska. Elegant, medelfyllig och balanserad smak med solvarm mogen frukt  såsom jordgubb och mörka plommon, toner av kanel, tobak och vanilj.  Eleganta men kraftfulla tanniner i kombination med ren, frisk syra ger en tydlig och matvänlig struktur. Lång finish av både torkad och färsk frukt. Kan lagars i minst 10 år.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.

Tips

Avnjuts gärna vid 18 grader och blir bara bättre om den luftas i karaff 3 timmar i förväg.

Dela med dina vänner