2013 Langhe Nebbiolo (nr 71891) – Azelia
179,00 kr
SLUTSÅLD
Langhe Nebbiolo har en nyanserad doft med fin fruktighet, blommiga toner av viol samt inslag av körsbär, jordgubb, svarta vinbär och en liten kryddighet.
Azelia ligger i det vackra Castiglione Falletto, en liten by i hjärtat av området Barolo. Azienda Agricola Azelia startades av Alfonso Scavino år 1920 och idag driver sonsonen Luigi och hans son Lorenzo arvet vidare. Azelia består av 15 hektar vingårdar som alla ägs och sköts minutiöst av familjen Scavino. Det går inte att ta miste på stoltheten i rösten när de berättar om deras vingårdar och hur noggrant allt sköts. Filosofin är att det största arbetet sker i växtfasen och då är druvan allt! All skörd görs för hand.
Azelia producerar stora viner såsom Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och så självklart Barolos – en generisk och några vingårdsbetecknade vid namn Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria och så även en Barolo Riserva.
Totalt görs 75 000 flaskor per år. Azelia har fått imponerande höga poäng för de senaste årgångarna i internationell press. Nu är det många som slåss om godsakerna!
Processen i vineriet är en fusion mellan gamla anrika traditioner och modernt vinmakeri. Under jäsningen så används rotofermenters och vid lagring finns ingen ek med i bilden. Denna underbara Langhe består av druvan Nebbiolo, som kommer från en vingård om 1,2 hektar. Årsproduktionen ligger på 4900 flaskor. Vinet är elegant i ganska modern stil med mjuka, integrerade tanniner. Syndigt gott!
Doft
Nyanserad doft med fin fruktighet, blommiga toner av viol samt inslag av körsbär, jordgubb, svarta vinbär och en liten kryddighet.
Smak
Friskt, fruktigt, elegant smak med mogna körsbär, röda bär, viol och kryddor. Perfekt balans och mjuk fin avslutning.
Lagring
Går utmärkt att dricka nu med 2 timmars luftning i karaff men bäst 2016-2021.
Mat
Passar bra till smakrika rätter av fågel och ljust kött, gärna grillat. Gott även till elegantare vilt som rådjur med gräddig sås.