Rosso di Montalcino 2012 – Ciacci Piccolomini

SLUTSÅLD!
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Giuseppe Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling. Och så bränner man lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet och de har gjort Brunello av absolut toppklass i många år.
Ciacci Piccolomini har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino vilket bland annat innebär att vinerna känns fräschare och de framhäver frukten. Rosso di Montalcino omfattar samma avgränsade område som ‘storebror’ Brunello di Montalcino. Skillnaden är att vinet ofta kommer från yngre stockar, och att det får säljas redan efter ett års fatlagring, istället för två.
Vingårdarna som det här vinet kommer ifrån ligger 240-360 meter över havet. Jordmånen består av steniga jordar med högt kalkinnehåll. Vinet har jäst i temperaturreglerade stål- och betongtankar och sedan lagrats i 12 månader på stora slavonska ekfat.
Doft
Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, korinter, kakao, tobak, kanel, muskot och lite blommiga toner.
Smak
Frisk, kryddig smak med fatkaraktär och fräsch frukt där samma karaktär som finns i doften kommer igen i smaken. Mjukt och lent på tungan med fin struktur och runda, härliga tanniner.
Lagring
Bäst 2015-2018