2012 Santenay (nr 79336) – Camille Giroud
239,00 kr
SLUTSÅLD
Santenay från Camille Giroud är mycket välbalanserad och elegant med mogen bärig frukt. Intensiv nästan insmickrande smak med härlig Pinot-karaktär.
Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner, men fokuserad, ren o fruktig Pinotkaraktär som kan drickas unga eller lagras vilket passar dig bäst. David är idag en av de hetaste vinmakarna i Bourgogne och så länge han finns kvar kommer Camille Girouds viner att fortsatt vara superheta och svåra att få tag i. Tryffelsvinets Vinklubb var med tidigt på resan och har därmed säkrat allokeringar till flera av deras viner.
2012 var en lysande årgång för röd Bourgogne med utvecklad frukt i ren och snygg stil. Denna Santenay är gjord på druvor från tre vingårdar nära Clos Rousseau varav en del 1er cru. Jäst i öppna fat och sedan lagrat 18 månader i franska ekfat varav 20% nya. Vinet är inte filtrerat vilket innebär extra koncentration och ett vin med ljuvligt intensiva Pinot Noir-aromer!!!
Doft
Elegant, ren och koncentrerad doft med inslag av hallon och röda bär samt en kryddig ton från de milt rostade faten.
Smak
Intensiv nästan insmickrande smak med härlig Pinot-karaktär. Mycket välbalanserad och elegant med mogen bärig frukt och en djup mellansmak som är typisk för riktigt bra viner. Lång avslutning med väl integrerade tanniner.
Lagring
Bäst 2015-2019
Mat
Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.
Tips
Lufta gärna en stund i karaff. Servera vid 17-19 grader.