Så här beställer du vin

Toscana Lyx (nr 7099609) – Ciacci Piccolomini

1.098,00 kr

SLUTSÅLD

Toscana Lyx innehåller 6 flaskor med 5 olika viner från Ciacci Piccolomini i Montalcino. Lådan är för dig som vill lära känna producentens breda register eller för dig som älskar välgjort vin med hjärta från Toscana. Lådan innehåller en voucher som berättigar till en fri provning vid ett besök hos Ciacci Piccolomini d’Aragona.

Toscana Lyx är en låda som vi har komponerat för att du ska få en god insikt i vinerna från en av våra populäraste producenter: Ciacci Piccolomini. Giuseppe Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslottet i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. Idag har hans son Paolo tagit över och bedriver vinproduktion, olivodling, biodling och bränner grappa. De producerar ett antal olika viner, både de som är tänkta för direktkonsumtion och de som  med fördel lagras ännu några år. Deras Brunello di Montalcino håller absolut toppklass. Eftersom Ciacci Piccolomini tillhör den moderna skolan i Toscana bjuder deras viner tillgänglig frukt, tydlig fathantering och är redo att dricka redan efter några års lagring. Lådan Toscana Lyx innehåller totalt sex flaskor, fem olika viner. I lådan finns också en voucher som berättigar till en fri provning vid ett besök hos Ciacci Piccolomini d’Aragona. Så beställ lådan, njut av vinerna och planera din nästa utlandsresa.

Vinerna i Toscana Lyx:

2 flaskor 2016 Ciacci Piccolomini d’Aragona IGT Toscana Rosso

Sedan 2003 producerar Ciacci Piccolomini ett lysande vin i ett mycket förmånligt prisläge. Det här är ett av våra egna favoritviner att ha hemma och ta fram och servera för det är så lätt att matcha till mat. Vinet består av 60% sangiovese, 20% cabernet sauvignon och 20% merlot . Sangiovesedruvorna kommer från deras yngsta vingårdar, planterade precis intill de marker som är dedikerade till Brunello di Montalcino och Rosso di Montalcino. Till skillnad från producentens övriga viner lagras det här vinet inte på ekfat. Istället används ståltank och betongkärl för att framhäva vinets pigga körsbärsfrukt och läckert kryddiga toner. En medelfyllig kropp med härligt bärig och generös smak av solmogna körsbär, mjukt integrerade tanniner och ett uppfriskande och stramt avslut. Fram med charkbrickan, ost, lättare kötträtter eller salamipizza! Bäst 2019-2021.

1 flaska 2017 Rosso di Montalcino

Rosso di Montalcino görs på utvalda sangiovisedruvor från unga stockar och brukar kallas för det prisvärda alternativet till Brunello di Montalcino. Här får vi en god möjlighet att uppleva druvans karaktär i sin unga fräscha och örtiga stil i kombination med mjuka och följsamma tanniner. Jäsningen sker i stål- och betongkärl och vinet lagras sedan i stora ekfat för att karaktären från ekfaten inte skall tynga ner den unga frukten. Doften och smak är fylld av skogshallon, nypon, örter och en diskret kryddig ton.  Servera till smakrika vegetariska grytor, gräddbaserade pastarätter och lagrade ostar.  Bäst 2019-2022.

1 flaska 2016 385 IGT

Det här är Ciacci Piccolominis helt nya vin som de gjort tillsammans med sin samarbetspartner sedan många år som också driver den egna vingården Tenuta Fertuna i Maremma. Vinet presenterades för första gången i våras för en större publik i Italien och vi är jätteglada över att nu ha fått hit det till Sverige. 385 IGT Toscana Rosso är tänkt att representera blandningen av tradition och modernt som båda vingårdarna står för. Den huvudsakliga druvan i vinet är sangiovese och den står för tradition och historia. Merlot 20%, ciliegiolo 10% och syrah 10% utgör resten av druvorna och representerar den moderna stilen. Namnet 385 kommer från antalet meter över havet där Ciacci Piccolomini har sin hemvist, Castelnuovo dell’Abate i Montalcino. Vinet är maffigt, fylligt och packat med generösa och fruktiga toner från merlotdruvan, inslag av chark och svartpeppartoner från syrah, stramare frukt, struktur en aptitretande örighet från ciliegiolo och sangiovese. Servera det här vid ca 18 grader och till mat där du vill ha både mycket smak i vinet men också en seriös struktur till exempel stekt eller grillat kött med smakrik sås och klyftpotatis, pulled pork med tillbehör, eller ett örtigt och smakrik vegetariskt långkok med rökta eller grillade inslag.  Bäst 2019-2022.

1 flaska 2018 Ateo Santantimo DOC

Druvblandningen består av de för Toscana ”nya” druvorna cabernet sauvignon och merlot, vinet jäses i ståltank och betong, och lagras sedan i små franska ekfat. Kombinationen gör att vi här har ett fylligt vin med en stor doft där mycket av blåbär och svarta vinbär, örter och kryddor ryms. En bra struktur med tydliga tanniner och lång eftersmak. Vinet är gjort i en modern och tillgänglig stil som gör sig bra till smakrika kötträtter av nöt, fläsk eller lamm. Servera vid 18 grader. Bäst 2020-23

Ateo är gjort på hälften cabernet sauvignon och hälften merlot, vilket märks i den blåfruktiga doften fylld av blåbär och svarta vinbär. Vinet är lagrat på små franska ekfat och gjort i en modern och tillgänglig stil som gör sig bra till smakrika kötträtter som grillat nötkött och grytor. Bäst 2018-2022.

1 flaska 2014 Brunello di Montalcino

Vinet utgörs av 100% brunello som druvan sangiovese kallas för i Montalcino. Druvan får här bland annat ett tjockare skal vilket resulterar i viner som har kraftiga tanniner som unga men som med tiden mjuknar och lämnar väg för ett vin som både är fyllt av kraft men också av mängder med doft- och smaknyanser. Vinet har lagrats i mer än 24 månader i slovenska ekfat följt av ytterligare 8 månaders flasklagring. 2014 års årgång börjar redan öppna upp sig för att kunna njutas idag, men tål utan problem ytterligare fem år i källaren. Doften är intensiv och fruktdriven, kryddig och med blommiga toner. Vidare upplevs vinet som generöst, mjukt och välbalanserat med lång eftersmak. Öppna gärna flaskan en timme innan du serverar den, och servera vid ca 18 grader. Stek på vilt, italienska köttgrytor eller milda lagrade hårdostar är utmärkta sällskap till detta stora vin. Bäst 2020-2025.

Dela med dina vänner