Så här beställer du vin

2019 Moscato d’Asti (nr 71103) – Josetta Saffirio

149,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor

Ny årgång. Det godaste man kan dricka till bärdesserter: 2019 Moscato d’Asti från Josetta Saffirio! Detta förförande friska söta och lätt sprudlande vin är det givna valet till jordgubbar och hallon.

 

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i oenologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Äntligen är den nya årgången här! 2019 är den femte årgången som Josetta Saffirio producerar Moscato d’Asti DOCG. Jordmånen där druvorna växer i består av kalksten, märgel och sand som avspeglar sig fint i vinets karaktär med ren frukt och mineraler. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Filtrerad och ojäst söt druvmust pumpas sedan in i trycktankar och blandas med särskild jästkultur. Vinet får sedan jäsa svalt och långsamt för att behålla muskatdruvans aromatiska karaktär. Vid ungefär 5 % alkohol avbryts jäsningen och man bevarar därigenom maximalt med druvkaraktär och tillräckligt med restsocker för att vinet ska bli sött – samtidigt som vinet får en lätt sprudlande karaktär (till skillnad från Asti DOCG som är fullt ut mousserande). I årgång 2019 är restsötman 110 gram per liter vilket balanseras upp en en pigg, frisk syra som gör vinet till den utmärkta partnern till såväl ost som bäriga desserter.

Doft

2019 Moscato d’Asti har en charmig och stiltypiskt aromatisk doft med intensiva inslag av fläderblom, mogna gula persikor, apelsin, gula päron och tutti frutti.

Smak

Smaken är söt och lätt pärlande med ren och solmogen frukt. Fräsch syra som balanseras bra med den solmogna fruktsötman. Avslutet är sött med härliga toner av persikor, citrusfrukter och apelsinblom.

Mat

God till mogna jordgubbar eller bäriga desserter. Trevlig avslutning på måltiden tillsammans med en sorbet eller ostbit eller bara som en stilla njutning i vänners goda sällskap.

Tips

Öppna flaska i samband med servering och njut vinet kylskåpskallt.

Dela med dina vänner