Så här beställer du vin

Vino di Visciole Selezione (nr 90509) – Velenosi

126,00 kr

Vino di Visciole är ett smaksatt vin med körsbär; fylligt och mjukt med fin sötma, fräsch syra och aningen salt i den långa, eleganta eftersmaken.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

I Marche 25 km från Adriatiska havet, på en höjd av ca 200 m ö h, ligger Ascoli Piceno där Velenosi har sin bas. De förfogar över 105 hektar fördelade på fyra vingårdar alla i Ascoli-Piceno provinsen. Velenosi andas hängivenhet, ambition, innovation, genuinitet och entusiasm. Det styrs av en av de mest berömda kvinnorna i vinbranschen i Italien, Angela Velenosi. Det passionerade och målmedvetna arbetet startade 1984 av det unga entreprenörparet Angela och Ercole Velenosi. Deras förmåga att lära sig snabbt och kontinuerligt förbättra sin vinmakning har lett till stora framgångar! Flera av vinerna har fått fantastiska utmärkelser internationellt såväl som i Italien.

Vini di Visciole Selezione är en dryck som görs av rött vin och syrliga körsbär. Traditionen att göra smaksatt vin är gammal i Marche, ända sedan medeltiden faktiskt. Det görs i kommunerna Candiano och Pergola, i områdena kring Pesaro och Ancona. Ingredienserna i denna dryck kan variera något mellan olika ställen, men grunden ligger i de syrliga körsbären.

Hos Velenosi görs detta smaksatta vin genom att de nyskördade körsbären får ligga och dra i socker, en del hela och andra krossade. Denna ”sirap” dekanteras och filteras sedan och blandas med vin gjort på Lacrima-druvan. Sockerhalten i sirapen gör att en andra jäsning kan starta och den avbryts sedan när vinet nått ca 14% alkoholhalt, vilket ger en kvarvarande sockerhalt på ca 80 g per liter i den färdiga drycken.

Doft

Komplex och intensiv doft av björnbär, mogna skogsbär, plommon och katrinplommon. Massor av kryddor som kanel och muskot.

Smak

Fyllig, närvarande och mjuk smak där tonerna från doften känns igen. Här finns en fin sötma, fräsch syra och en aning sälta i den långa, välbalanserade och ändå eleganta eftersmaken.

Lagring

Bäst 2016-2026

Mat

Drick med behag till desserter med inslag av choklad och mörka bär. Passar bra till blå- och grönmögelostar samt som ingrediens i cocktail med smak av körsbär.

Tips

Servera kylt vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner