Så här beställer du vin

1990 Château Couhins-Lurton Blanc (nr 78538) – André Lurton

995,00 kr

30 år gammal vit Bordeaux! 1990 Château Couhins-Lurton Blanc är en mogen och härligt utvecklad vit Bordeaux från Bordeauxgiganten André Lurton och storslagna vitvinsårgången 1990.

SLUTSÅLD

Redan i slutet av 1600-talet var Couhins välkända i området – men då under namnet ”Bourdieu de la Gravette” – och ägdes av den kände Bordeauxadvokaten Maître Alphonse Banchereau. Gårdens storlek är i princip oförändrad sedan denna tid och består nu, liksom då, av tio hektar välskött jordbruksmark med vinrankor på fina grusjordar i stillsamma kommunen Villenave d’Ornon. Alphonse dog 1730 och långa familjedispyter för att reda ut arvet följde som slutligen ledde till att sonen Jean-Baptiste tog över. Couhins fanns i familjens ägor fram till 1805. Jean-Baptise, som också var en advokat, älskade sitt slott och dess viner, dog under ett besök på slottet vilket gav plats för en mycket turbulent tid i egendomens historia där många ägare avlöste varandra. Inte förrän 1855 infann sig lugnet igen då skogshandelsmannen Antoine Lair köpte slottet. Under kommande 80 år fanns Couhins i familjen Lair/Hanappiers ägor och under deras styre tilldelades Couhins silvermedalj vid utställningen i Bordeaux 1895 och en utmärkelse för sina mycket välskötta vingårdar 1896, för att slutligen föräras titels Graves Classified Growth av I.N.A.O för sina vita viner år 1959, vilket är den finaste utmärkelse ett Graves-slott kan få. På denna tid utgjorde egendomens röda viner mindre än en hektar av ägorna.

År 1967 bestämde Madame Gasqueton för att slita upp alla rankorna på egendomen, men när André Lurton fick höra talas om detta erbjöd han sig istället att se efter vingårdarna och bevara slottets vinmakartradition. Familjen Gasqueton beslöt sig slutligen för att sälja till SAFER (Société d’Aménagement Foncier et d’Etablissement Rural), som började arbetet med att stycka upp ägorna. Själva slottet och de övergivna källarna såldes till apotekaren Gilbert Conte och vingårdarna såldes till INRA (Institut National de la Recherche Agronomique). André Lurtons arrendatorkontrakt löpte på till 1978 då INRA bestämde sig för att sköta vinmakningen själva. André hade dock 1972 köpt en vingårdsdel av INRA och Couhins delades således på två. 30 år passerade förbi innan André köpte även slottet och källarna från Madame Conte år 1992 och återigen kunde ett komplett Château Couhins, numera med tillägsnamnet Lurton, se dagens ljus. Under kommande år skedde stora renoveringar och 2002 utökade man den röda vingårdsarealen med cabernet sauvignon och merlot. Dessa nya viner har precis börjat nå marknaden och har fått fina recensioner av vinkritikerna, men det är alltjämt egendomens vita viner som är de stora stjärnorna! När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden.

Vinifikation

1990 Château Couhins-Lurton Blanc består av 100% sauvignon blanc och kommer från en årgång som räknas som en av de stora på 1900-talet. Såväl röda, som söta och torra vitia Bordeauxer hade stor framgång under årgången. Som alltid i Bordeaux var det vädrets makter som satte spelreglerna och just 1990 var den varmaste sommaren sedan 1947 och just varma år brukar korrelera väl med storslagna år i Bordeaux. I september föll regnet men de flesta vinmakare hann skörda druvorna innan regnet skadade de mogna druvornas känsliga skal. Vinet är lagrat i 10 månader på ek med full kontakt med jästen.

Doft

Att njuta en mogen vit Bordeaux är en sällsam upplevelse. 1990 Château Couhins-Lurton Blanc har en utvecklad och inbjudande aromatisk doft med toner av honung, bivax, nötter, apelsinzest, nougat, mandariner och halm som binds ihop av en välintegrerad fatkryddighet och vanilj.

Smak

Smaken är mogen och stiltypiskt örtig med god balans mellan sin fylliga kropp och friska syra med ett aromatiskt och lätt rökigt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar utmärkt till skaldjur, rätter med getost och grillade vegetariska anrättningar.

Tips

Servera vid 8-10 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner