Så här beställer du vin

2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese (nr 93257) – Joh Jos Prüm

469,00 kr

Slutsåld

Från legendariska moselproducenten Joh. Jos. Prüm. Deras 2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese har alla attribut för en enastående riesling.

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha).  Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Wehlener Sonnenuhr, vars namn kommer ifrån soluret som en förfader till Prüm-familjen lät resa i vingården, ligger strax nedströms från Graacher Himmelreich. Dess blå skiffer-jordar fungerar som utmärkt vattenreservoar vilket år 2003 kom att bli räddningen under en väldigt varm och torr sommar. Vingården är den brantare utav de två nämnda och med sitt syd/sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Wehlener Sonnenuhr är förmodligen den mest kända vingården i Prüms ägor och ger viner som är otroligt långlivade och något mera kraftiga i sin ungdom än vinerna från Graacher Himmelreich. Årgång 2003 är i Europa genomgående definierad av sin varma och torra sommar, något som hos Prüm resulterade i att väldigt lite utav de lägre predikaten kom att produceras och den större delen av kakan kom att bli Auslese, huvudsakligen på grund utav att det torra vädret inte tillät något vida spridd uppkomst av ädelröta.

Auslese

Om man översätter ordet från Tyskan så betyder det “Urval” och beskriver hur dessa viner kommer till: dom är ett urval av druvor från den sena skörden. Auslese i allmänhet kan antas vara söt och intensivare än sina småsyskon (Spätlese och Kabinett) även om det finns dom några undantag där vinet jäses nära på torrt, men i fallet hos Joh Jos Prüm så kan man räkna med att vinet kommer ha en dos restsötma som gör att dessa viner passar utmärkt till osttallriken, anklevern eller mindre sötma-intensiva desserter, i detta fall gärna med tropiska inslag i sina smaker. Om man vill vara lite experimentell så kan man servera vinet till varmrätter på till exempel vildsvin eller annat vilt, något man möjligen hade blivit serverad i Mosel!

Doft

2003 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese har en oerhört komplex doft av solmogen stenfrukt med tropiska inslag, marsipan, röda och gula äpplen, krossad sten, litchi och mango.

Smak

Vibrerande syra som matchar upp restsötman perfekt. Läcker fyllighet och en eftersmak som är mycket lång – och försvinnande god.

Lagring

Bäst från nu till 2040

Mat

Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med tropisk frukt.

Tips

Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering.

Dela med dina vänner