Så här beställer du vin

2009 Graacher Himmelreich Riesling Auslese (nr 77051) – Joh Jos Prüm

401,00 kr

SLUTSÅLD

Graacher Himmelreich Riesling Auslese har en oemotståndligt doft av stenfrukt, citrus, marsipan, blommor, äpplen, mineral, gula äpplen, litchi och saffran.

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exemplevis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha).  Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner.

Vintern 2009 var förvånansvärt kall med grader ner mot -18 C vilket innebar att våren startade sent. Runt påsken kom dock sommarlika temperaturer vilket gjorde att de första knopparna visade sig redan två veckor innan de normalt gör. Säsongen avslutades med näst intill perfekt väder från mitten av oktober till mitten av november (soliga dagar och svala nätter), vilket gjorde att druvorna uppnådde en perfekt mognad med mycket aromer samtidigt som den omisskännliga syran var på plats. En solig sommar och höst, med svala nätter. Det blev ett år med viner som utmärks av av finess och elegans. Auslese betyder senare skörd och innebär att utvalda druvor får uppnå en högre mognad med mer socker.

Doft

Oemotståndligt flörtig och komplex doft av solmogen stenfrukt, gul citrus, marsipan, vita och gula blommor, gula äpplen, krossad sten, gula äpplen, litchi och lite saffran.

Smak

Vibrerande syra som matchar upp restsötman perfekt. Läcker fyllighet och en eftersmak som är mycket lång – och försvinnande god.

Lagring

Bäst 2018-2034

Mat

Lagrade och smakrika ostar, gåsleverpaté eller desserter med frukt.

Tips

Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering.

Dela med dina vänner