Så här beställer du vin

2010 Château La Louvière Blanc (nr 76388) – André Lurton

299,00 kr

Vit Bordeaux med mognad från hyllade Château La Louvière.

Beställ här

Château La Louvière nämns i texter redan 1310 – då som ”La Lobreya” – när området Aquitaine var under engelskt styre. Socknen kring Louvière bestod då mest av träd och vargar (namnet La Louvière betyder just varg-pack på gammal dialekt). På den tiden ägdes den lilla egendomen av den lokala despoten och skattmasen Guilhem de la Louvière. Med tiden planterades vinrankor kring gården. Under en 200-årig period ägdes gården av familjen Guilloche som expanderade ägorna betydligt och spelade en stor roll i uppbyggnaden av hela regionen Bordeaux som nu kom att bli en vinregion att räkna med. Familjen ansattes hårt i egenskap av protestanter i ett katolskt land och år 1618 tvingades den sista arvingen att sälja egendomen. Mellan 1620 fram till revolutionen år 1789 ägdes La Louvière av prästerskapet och munkarna inom den kartusianska orden. Dessa munkar gjorde stor nytta för egendomen genom sitt mycket noggranna vingårds- och källararbete. Fram till revolutionens obarmhärtiga härjningar steg slottets anseende och var särskilt populärt i England dit man exporterade en stor del av sina fat. Vinerna var så populära att de till och med skeppades så långt bort som till Kanada.

Efter att franska nationalförsamlingen konfiskerat alla kyrkans tillgångar och munkarna jagats bort auktionerades La Louvière med sina 40 hektar vingårdar ut till högstbjudande. Bordeauxnégocianten Jean-Baptiste Mareilhac var den som gick vinnande ur striden. Han hade tidigare hjälpt till att exportera egendomens viner till Ryssland och såg den som en god investering. Det var Jean-Baptiste som såg till att resa dagens slott så att hans fru skulle trivas väl i sitt nya hem. Och han lyckades väl – sedan 1946 är platsen upptagen i Inventory of Historic Monuments och sedan 1991 räknas man som ett historiskt landmärke. Mellan 1911–1965 föll Château La Louvière in i en slummer från sina fornstora dagar som en av regionens främsta vinslott. Det berodde främst på att den nya ägarfamiljen med ledning av Alfred Bertrand-Taquet blev vald till borgmästare i Léognan och i samband med andra världskrigets fasor inte hade någon tid över till sitt vinslott. Det var först när André Lurton förälskade sig i La Louvière år 1965 som solen föll åter över slottet. André började åter rusta upp La Louvière som idag återigen räknas till ett av Pessac-Léognans stolta namn. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare: Jean Marc Comte och Vincent Cruège. Vinmakarkonsulter: Michel Rolland och Mickaël Laizet

Ägorna består idag av totalt 62 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med 48 hektar röda och 14 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 85% sauvignon blanc och 15% sémillon, medan de röda druvorna utgörs av 64% cabernet sauvignon, 30% merlot och 3% petit verdot.

Vinifikation

De handskördade druvorna till Château La Louvière Blanc kommer från vingårdar i Pessac-Léognan med djupa grusjodar med inslag finkorning kalkjord. Rankornas ålder är 26 år. Musten jäses i ekfat och spenderade därefter 10 månader i barrique (30 % ny ek).

Doft

Château La Louvière Blanc har en utvecklad doft med toner av tropisk frukt, grillad citron, honung och bivax.

Smak

Smaken är rund och aromatisk med en fyllig kropp, välintegrerad syra och en hög syra. Eftersmaken är lång och fruktdriven.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar utmärkt till kraftiga fiskrätter, gärna med smörsåser eller till rätter av fågel.

Tips

Servera vid 8-10 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner