Så här beställer du vin

2010 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (nr 75532) – Joh Jos Prüm

399,00 kr

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese är ett elegant vin från en av Mosels topproducenter med härligt ren frukt och mineral. Mycket lång avslutning med en fräsch fruktsötma.

Beställ här

Familjen Prüm har funnits i Mosel sedan 1700-talet, men det var runt tiden efter första världskriget som världen fick upp ögonen för denna stjärna. De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra och viner som kräver lång tid i källaren. De äger del i flera berömda vingårdslägen bl.a. Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar).

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har en djup, rik jordmån. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner med enorm potential. Manfred Prüm, som nu är vinmakare, fortsätter att göra vinerna i denna lagringsdugliga stil.

Doft

En djup och inbjudande doft av grapefrukt, gula äpplen, melon och gula russin. Här finns också en fin blommighet, honung och mineral.

Smak

Fyllig, utvecklad smak med härlig och ren citrus- och äpplefrukt, russin, honung och mineral. Frukten och de söta tonerna från de senskördade druvorna ramas väl av en integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en elegant fruktsötma.

Lagring

2019-2030

Mat

Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Tips

Serveras vid 10 grader.

Dela med dina vänner