Så här beställer du vin

2012 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (nr 95027) – Joh Jos Prüm

339,00 kr

Graacher Himmelreich Riesling Spätlese är ett elegant vin från en av Mosels topproducenter med härligt ren frukt och mineral. Mycket lång avslutning med en fräsch fruktsötma.

Michel Jamais Vinlegender: 96 poäng
Livets Goda: 94 poäng
The Wine Advocate: 93 poäng

Beställ här

Producenten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Vingårdsläget

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner.

Spätlese

Denna Spätlese har en uttalad restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. En Spätlese skall, enligt tysk vinlag, ligga på mellan 76-90 grader i Oecshleskalan, vilket innebär någonstans mellan 172-209 gram socker per liter. Det öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Michel Jamais Vinlegender: 96 poäng “Det här vinet är något mer charmigt och lite finare sammansatt än årgång 2014. Doften är lite mer öppen och mer driven av frukt som domineras av sötsyrliga persikor och citrus, men det finns också en superb och något komplex känsla av stenrökig mineralitet. I smaken noterar man också en liten nyans som kan beskrivas som första mognad, men vinet är fortfarande ungdomligt och friskt och sötman är absolut ljuvlig. Eftersmaken är ganska lång och fruktsötman dröjer sig kvar länge och ger ett fint samspel med syra och mineralitet. Ett superbt vin som kommer att leva väldigt länge. Dricks det nu kan en kort stunds luftning vara att rekommendera.”

Livets Goda: 94 poäng “En stor spätlese som börjar hinta viss utveckling även om frukten fortfarande är livlig. Himmelreich-läget ger ofta viner med uttalad örtighet och en nyans av modellera, så ock i denna lysande tolva som med sitt doftdjup även uppvisar vinbärsblad, saffran och en korg blandade stenfrukter. Smaken har en dansant lätthet och den älskvärda sötman lindas in i den högst närvarande syran. Komplext, saffranskryddigt och med massor av växtlägeskänsla. Mest fascinerande är kanske hur det långa avslutet stramar upp vinet och närmast får en att tänka torrare än vad det de facto är. Har många år kvar i sig men dricks med stort välbehag idag. Lufta gärna.”

The Wine Advocate: 93 poäng “The 2012 Graacher Himmelreich Riesling Spätlese (AP #03 14) starts clear, ripe and flinty on the nose and reveals a very pure but concentrated and intense bouquet with crushed black chocolate aromas, lemon and grapefruit flavors. Sweet, piquant and juicy on the palate, this is a very elegant mouthful of wine with good expression and complexity and a fresh and salty finish. Its aging potential is terrific. If you like your Spätlese rather lean, fresh and piquant you should definitely try this Himmelreich.”

Doft

En djup och inbjudande doft av grapefrukt, gula äpplen, melon och gula russin. Här finns också en fin blommighet, honung och mineral.

Smak

Fyllig, utvecklad smak med härlig och ren citrus- och äpplefrukt, sultanarussin, honung och mineral. Frukten och de söta tonerna från de senskördade druvorna ramas väl av en integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en elegant fruktsötma.

Lagring

2020-2035

Mat

Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Tips

Serveras vid 10 grader.

Dela med dina vänner