2014 Saint-Aubin “La Princée” (nr 70436) – Hubert Lamy
299,00 kr
SLUTSÅLD
Saint-Aubin “La Princée” från Hubert Lamy är en stilren vit bourgogne med härliga syror, mineraler, fat och toner av citrus, nektarin och päron.
Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.
Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena ”Les Frionnes” och ”En Remilly”. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna för att bevara den rena frukten i vinerna. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas musten över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.
Det här är ett mycket välgjort och prisvärt vin! La Princée är det lite enklare kommunvinet som vittnar om att redan på den här nivån kan man göra riktiga fynd!
Doft
Ren och elegant doft med härliga mineraltoner, inslag av päron, och citrus samt finstämda fat.
Smak
Smaken är ren och fräsch med härliga syror, mineral och fruktiga inslag av citrus, nektarin och päron. Väl sammansatt med fin inramning av ekfat och ett härligt syrligt avslut som hänger kvar länge i munnen.
Lagring
Bäst 2017-2022
Mat
Perfekt till grillad fisk, höstens krabba men även fågel i olika former.
Tips
Servera kylskåpskall och låt stå i glaset 5 minuter före avnjutning.