Så här beställer du vin

2015 Chassagne-Montrachet 1er Cru ‘Les Caillerets’ (nr 73250) – Amiot Guy & Fils

595,00 kr

SLUTSÅLD!

Chassagne-Montrachet 1er Cru ‘Les Caillerets’ från Amiot är ett smakrikt vin med många lager och inslag av citron, vinbär, krusbär och mineraler.

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Les Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas.

Under 1930- och 1940-talen har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är människorna bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar strålande viner med fokus på olika vingårdslägen i Chassagne-Montrachet, en appellation som ger eleganta, fruktiga och mineraldrivna viner.

2015 är en mycket fin årgång där härlig koncentration och elegans är kännetecken som hörs bland vinmakarna. Familjen Amiot har lyckats mycket bra med detta eleganta vin som kan avnjutas redan nu med luftning, men kan även sparas några år. Amiot är en domän att hålla ögonen på där du får mycket vin för pengarna!

Doft

Trevlig, komplex doft med väl integrerade ektoner, en lätt smörighet och inslag av citron, vinbär, krusbär, blommor och mineraler.

Smak

Nyanserat och smakrikt vin med inslag av citron, vinbär, krusbär och mineraler. Intensivt och långt avslut med fin elegans och härligt stramt med klingande ren syra.

Lagring

Bäst 2018-2025

Mat

Fisk och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner