Så här beställer du vin

2015 Château de Rochemorin Blanc (nr 74372) – André Lurton

199,00 kr

Vit Bordeaux med mognad när den är som bäst! Anrika Château de Rochemorin Blanc är kända för sin aromatiska och lättillgängliga stil som passar väl både som matvin som till fördrink innan middagen.

Beställ här

Château de Rochemorin har en historia som kan dateras ända tillbaka till 1520 när Jean de Amelin anlände till Bordeaux. Som många andra förnäma parlamentsmedlemmar på denna tid ville monsiuer Amelin också investera i vinodling. Det dröjde inte länge innan han hittade skogsegendomen Maison Noble de Beaubois byn Martillac i Graves. Ett stort renoveringsarbete tog vid och skogen fick ge vika åt böljande vingårdar. Egendomen fick också det nya namnet Maison Noble de Rochemorin, efter familjen Amelins släktgård i Périgueux som också fick stå som arkitektonisk modell till det nya slott som uppfördes. Under de kommande 200 åren rönte egendomen popularitet och besjöngs av såväl den kände upplysningsfilosofen och vinmakaren Charles Louis de Montesquieu (som växte upp på gården och som ansåg att hans viner var av större betydelse än hans böcker) och biskopen av Warburton (som beskrev egendomens viner som ”one of my favourite things in the world”). Först år 1919 såldes egendomen utanför den ursprungliga ägarfamiljen då ett skogsföretag tog över. Rochemorin hann byta ägare ytterligare en gång år 1940 och under denna tid blev vinrankorna hårt eftersatta och försvann till slut nästan helt.

Inte förrän 1973 började egendomens väg tillbaka till sina tidigare glansdagar när André Lurton tog över Rochemorin. André, vars passion kunde jämföras med den gamle Montesquieu’s, jobbade fram till sin död med att återigen sätta Rochemorin och dess viner på kartan. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Bouthonnier.

Château de Rochemorins andravin är Château Coucheroy som tillverkas både i röd och vit variant. Ägorna består av totalt 77,5 hektar i appellationen Péssac-Léognan. Gården är planterad med 5 hektar röda och 21,5 hektar gröna druvor.

Vinifikation

De handskördade druvorna till Rochemorin Blanc kommer från vingårdar i Pessac-Léognan med djupa kalkrika grusjodar. Rankornas snittålder är 13 år. Musten jäses i ekfat och spenderade därefter 10 månader i barrique (35% ny ek) på sin jästfällning med återkommande bâttonage.

Doft

Château de Rochemorin Blanc har en utvecklad och inbjudande aromatisk doft med toner av svarta vinbärsblad, ananas och gröna äpplen som binds ihop av en välintegrerad fatkryddighet.

Smak

Smaken är stiltypiskt örtig med god balans mellan sin fylliga kropp och friska syra med ett aromatiskt och lätt rökigt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Passar utmärkt till skaldjur, rätter med getost och grillade vegetariska anrättningar.

Tips

Servera vid 8-10 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner