2015 Châteauneuf-du-Pape Blanc (nr 76152) – Roger Perrin
239,00 kr
SLUTSÅLD
Châteauneuf-du-Pape Blanc har en djup, fyllig smak med bra koncentration av fin frukt och skira blommor. Fantastiskt balanserat med rent och fräscht avslut.
Detta vin kommer från Domaine Roger Perrin som ligger i hjärtat av Châteauneuf–Du–Pape. En mytomspunnen region med klassiska viner och ofta mycket prisvärda. Luc Perrin, som olyckligt avled 2009, gjorde en enorm uppryckning av vingården. Han gjorde sin praktik på Château Beaucastel innan han tog över familjeegendomen på 80-talet. Under de senaste 10 åren har han gjort stora inverteringar i vineriet och har fått internationell ratings i absolut toppklass av digniteter som Parker, Tanzer, Wine Spectator. När vi pratade med John Livingstone som skriver om Rhône i Decanter var hans omdöme att Domaine Roger Perrin ”is the biggest catch in the region”. Luc Perrins syster Veronique Perrin har nu tagit över och går mer och mer mot ekologisk odling.
Châteauneuf-Du-Pape Blanc görs på 5 olika druvor vars rankor har en genomsnittlig ålder på 55 år. Druvorna handplockas och vinifieras var och en för sig i temperaturkontrollerade ståltankar. Ca 10-15% av vinet jäser i nya franska ekfat och vilar därefter på sin jästfällning i 6-7 månader där det genomgår s k ”bâttonage”, då jästfällningen rörs om för att ge smak och fyllighet till vinet. Resten av vinet lagras på sin jästfällning i ståltank. Det här är ett välbalanserat, koncentrerat vin med djup, ren frukt och härlig fräschör.
Doft
Fruktig och blommig doft med inslag av vita blommor, honung och citrus.
Smak
Djup, fyllig smak med bra koncentration av en fin fruktighet och skira blommor. Fantastiskt fint balanserat vin med rent och fräscht avslut som stannar kvar länge i munnen.
Lagring
Bäst 2018-2024. Vinet kommer att utveckla mer mogna toner med lagring.
Mat
Perfekt till rökt lax, gåslever, grillade pilgrimsmusslor eller fisk. Även gott som aperitif eller till rätter med kyckling eller vitt kött. Passar till ostar som mild Chèvre, Emmentaler eller Comté.
Tips
Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Servera vid 10-12 grader.