Så här beställer du vin

2015 Grüner Veltliner Dritter Akt (90252) – HM Lang

Ekologiskt Grüner VEltliner Dritter Akt

499,00 kr

Dritter Akt är ett sällsynt vin du absolut borde prova. Vinet har en fräschör som påminner om viner från Chablis, men med en fylligare textur, en lockande örtighet och en mycket tilltalande alkoholhalt på 11,5 %. Vinet är gjord på biodynamiskt odlade grüner veltliner-druvor. Allt arbete görs för hand – från odling till skörd och vinframställning, och etiketterna som är signerad av vinmakeren.

Livets Goda: “Vilket vin! Ett måste om man uppskattar druvan.” 93 LGP
Vinous: 93 poäng.

HM Lang bildades av Heidelinde och Markus Lang år 2012, nästan av en slump. De ärvde 0,5 hektar av en vingård, och bestämde sig för att ta tillvara arvet de hade fått. De hade ingen bakgrund eller erfarenhet av varken vinodling eller vinframställning, ej heller utrustning för att göra vin. Åtta år senare äger de idag 2,5 hektar och gör underbara viner, som till exempel Grüner Veltliner Dritter Akt.

Markus gör alt arbete för hand både i vingården och i vinkällaren. Allt arbetet i vingården görs till fots för att undvika att jorden trycks ner och blir mindre luftig. HM Lang vill undvika hög alkoholhalt i vinerna, och ett sätt att uppnå detta, är att låta vinplantorna växa långt upp i höjden. En risk med att låta plantorna växa fritt uppåt, är att de kan vika sig av egen tyng, därför måste de bindas ihop på något sätt för att undvika att de faller ner över druvorna och hindrar druvornas mognadsprocess. Ett oerhört tidskrävande arbete, men värt mödan för visionären Lang.

Markus har byggt en egen press som är den starkaste pressmaskinen som existerar, enligt honom själv. Den manuella pressen är byggd av trä, är 15 meter lång och placerad utomhus. Musten som pressas, rinner sedan direkt in i tunnor som ligger i ett tunnelsystem 20 meter under marken. Även buteljeringen och etikettering gör han för hand.

Druvorna i Grüner Veltliner Dritter Akt kommer från 80 år gamla vinstockar. Druvorna plockades den 20 september, vilket är en av försklaringen till at syran ligger på en hög nivå: 7,4 gram per liter. Vinet har jäst i mellanstora ekfat. Efter jäsning lagras vinet först två år på jästfällningen, sedan ett år i flaska innan de släpps på marknaden. Det tar alltså tre år från skörd till lansering av vinet.

Alla HM Langs viner är certifierade enligt Demeter (biodynamisk certifiering) och enligt den Österriska ekologiska certifieringen AT-Bio 402.
Varje etiketterna på flaskorna är signerade av Markus Lang.

HM Langs druvor växer inom det geografiska distriktet Kremstal, men på etiketten står det ursprung “Niederösterreich”. Anledningen är att enligt DAC-reglerna måste alkoholhalten vara minimum 12,5 % för att få godkänt att skriva Kremstal som ursprung. DAC-regelverket anser alltså att ju högra alkohol ju bättre kvalitet. HM Langs Grüner Veltliner bevisar att så inte alls behöver vara fallet. Tvärt om i det här fallet.

Vinrecensioner Grüner Veltliner Dritter Akt:

Vinous: “This wine, sourced from vines described in my note on the corresponding 2016, was fermented in relatively new wooden mini-tubs and aged in a similarly youthful cask, from which I last tasted it. Their combined effect has left a slight resinous and lanolin-like overtone. But beneath that emerge scents of sea breeze, apple, green herbs and a piquant hint of crushed lemon seed that puts me in mind of Chablis. Despite delightful buoyancy born of alcohol in the 12% range, there is flattering creamy richness on the palate. That textural allure gets pitted against bright lime-like citricity and crunchy fresh apple, yet somehow these two aspects reconcile for a performance that incorporates the best of both worlds. Invigorating impingements of crushed stone, white pepper, lemon seed and black mustard seed, along with saliva-liberating salinity, enhance the vibrant, lusciously long finish.” 93 p.

Livets Goda: Vilket vin! Ett måste om man uppskattar druvan. Här finns en bredd av smaker, både syrliga och fet. Kryddigheten kantas av papaya och citrusskal med undertoner av ostronskal och i dagsläget intensiv syra. Lagra gärna!  93 LGP

Doft

Vinet har ett mycket imponerande djup och bredd. Det är aromatiskt med toner av äpplen, örter, citron, integrerade fattoner och en ton som påminner om havsbris.

Smak

Det här är ett helt torrt vin som verkligen fyller munnen med goda smaker som kompletteras med en underbar textur. Du hittar äpplen, citrusfrukter, vitpeppar, mineral (våt sten) och en känsla av sälta. Kombinerat med den fräscha syran vattnas det i munnen när man smakar vinet. Smaken avslutas i ett läckert, långt och komplext avslut.

Lagring

Grüner Veltliner Dritter Akt har lanserats endast tre årgångar, så vi har inte testat hur vinet utvecklas vid lagring. Men vinet har alla komponenter som behövs för lagring, så vi tror att vinet kommer att utvecklas positivt minst fram till år 2025.

Mat

Det här är ett fylligt vin med fet textur, så välj gärna kraftiga fiskrätter av vit fisk, som till exempel ugnsbakad fisk provencale där örterna i maten möter de örtiga inslagen i vinet. En god hälleflundra i smörsås och ugnsstekta grönsaker passar också utmärkt.

Dela med dina vänner