2015 Puligny-Montrachet Les Tremblots (nr 79953) – Hubert Lamy
499,00 kr
SLUTSÅLD
Puligny-Montrachet Les Tremblots är ett världsklassvin med elegant, härlig frukt och rostade fat. Välbalanserat och väl sammansatt med komplex, fin doft.
Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.
Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. Man äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men man gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barrique för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.
Les Tremblots är namnet på vingården som ligger i den legendariska grannbyn Puligny-Montrachet. Vinet är gjort på druvor från 60 år gamla stockar. 2015 är en av de bästa årgångarna på 2000-talet med elegant, koncentrerad frukt, härlig energi och rena mineraltoner.
Doft
Komplex doft av citrus, persika, nektarin samt kryddiga och blommiga inslag. Mycket stor och intensiv doft.
Smak
Smaken är elegant med härlig frukt och rostade fat. Komplext, välbalanserat och en väl sammansatt kombination av ek, frukt och syra. Långt och smörigt avslut med distinkt syra. Otroligt gott!!!
Lagring
Bäst 2018-2023
Mat
Ett lite fetare och kraftigare vin som kräver stekt fisk med vit sås, musslor och vårprimörer. Även gott till smörstekt svamp och milda hårdostar.
Tips
Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaska. Servera vid 10 grader.