Så här beställer du vin

2016 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes (nr 71477) – Guy Amiot & Fils

489,00 kr

SLUTSÅLD

Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes från Amiot är ett elegant vin med nyanserade toner av citrus, äpplen, hasselnötter, härliga mineraler och en liten smörighet.

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas. Amiot var en pionjär på två områden. Förutom att börja sälja direkt till konsumenter, var han en av de första att buteljera flaskorna på den egna egendomen “à la propriété” istället för att sälja vinet till en vinhandlare.

Under 1930- och 1940-talet har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 hektar stora egendomen producerar snygga, rena viner med fokuserad frukt och fin mineralton.

Vinstockarna till druvorna i Vielles Vignes planterades under 1920 och 1930-talet, vilket bidrar stort till vinets koncentration. Musten har dels jäst i ståltank (2/3) och dels i franska ekfat (1/3). För att framhäva aromerna som finns i jästfällningen, har vinet rörts om flera gånger (så kallad bâtonnage). Vinet har gått genom naturlig malolaktisk jäsning. Efter 12 månaders lagring, pumpas vinet tillbaka till tanken innan det buteljeras.

Årgång 2016 var ett komplicerat år för vinodlarna i Bourgogne. Först kom hagel som förstör druvorna, sedan fick de problem med svamp (oidium), och på toppen av det hele som en ödesdiger frost. Dessa svåra väderförhållanden förorsakade stora skördeförluster. Kvaliteten på vingårdsarbetet har därför extra stor betydelse år 2016. För oss konsumenter blir resultatet att vi får tillgång till färre viner, men kvaliteten på riktigt bra producenter som Guy Amiot är imponerande. Generellt kan man säga att årgången blev “klassisk”, inte för varmt med alltför solmogna druvor, hög alkohol eller för låg syra, inte heller för stor koncentration eller kraftig kropp.

 

Doft

Stor doft med tydlig fatkaraktär, i form av kryddor och smöriga toner. Det finns även toner av citrus, gula äpplen, vit persika och vita blommor.

Smak

Smaken är komplex med inslag av gul frukt, hasselnötter, fatkryddor och brioche. Vinet har en aptitretande syra, som balanserar upp krämigheten på ett bra sätt.

Vinet är lite slutet som ungt, och vinner på att lagras. Om du inte kan vänta, rekommenderar vi dig att lufta vinet i en karaff ett par timmar innan du serverar vinet.

Lagring

Bäst 2019-2025.

Mat

Fisk- och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner