Så här beställer du vin

2016 Chinon Clos de la Plante Martin (nr 95126) – Charles Joguet

Ekologiskt

299,00 kr

2016 Chinon Clos de la Plante Martin är ett friskt och smakrikt vitt vin med toner av gröna och gula äpplen, melon, citrus, nötter, örter och sten.

Beställ här

Domaine Charles Joguet är en av de allra bästa producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Chinon Clos du Chêne Vert och Chinon Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit Chenin Blanc.

Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition.

Druvorna till 2016 Chinon Clos de la Plante Martin har pressats i pneumatisk press och får sedan jäsa i ekfat om 225 liter, varav en tredjedel var nya. Jäsningen skedde vid 5 – 13°C under cirka tre månader. Därefter  lagras vinet ytterligare fyra till sex månader på de fat det jäst i. Efter att vinet blandats fick vilar det ett par månader på ståltank.

Doft

Frisk doft av gula och gröna äpplen, melon, örter och mineral.

Smak

Frisk och generös smak av äpplen, citrus, nötter, sten.

Lagring

2019-2025

Dela med dina vänner