Så här beställer du vin

2016 Graacher Himmelreich Riesling Kabinett (nr 79756) – Joh Jos Prüm

239,00 kr

 Slutsåld!

Graacher Himmelreich Riesling Kabinett har en djup och härlig frukt, fin koncentration och en elegant fruktsötma.

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 Ha), Zeltinger Sonnenuhr (3 Ha) samt Graacher Himmelreich (3,5 Ha). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom phylloxeran inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor.

Graacher Himmelreich ligger strax uppströms från Wehlener Sonnenuhr och har djup jordmån som fungerar som utmärkt vattenreservoar. Vingården är inte riktigt lika brant som sin granne och med sitt sydvästliga läge ger den viner som har både fin frukt, uttalad mineralitet och en härlig fräschör. Graacher Himmelreich anses vara en av Tysklands allra bästa vingårdar och producerar några av världens mest långlivade viner.

2016 såg först ut att bli en knepig årgång med slutade med mycket bra kvalitet. Tack vare den varma hösten fick druvorna mogna i lugn och ro och fick hög, balanserad fruktsyra och optimal sockernivå. Graacher Himmelreich Riesling Kabinett har en djup och härlig frukt och en mycket fin koncentration. Kabinett står för kvalitetsvin som är gjort på helt mogna druvor skördade i samband med huvudskörden. Sötman i vinet kommer naturligt från frukten och balanseras upp med en fräsch syra och närvarande och läcker frukt.

Doft

Ung, flörtig och fruktig doft av solmogen stenfrukt, mineral, gula äpplen och vita blommor.

Smak

En frisk, fräsch och medelfyllig smak med knivskarp syra och fin fruktsötma. Lång och elegant avslutning. Oemotståndligt!

Lagring

Bäst 2018-2030

Mat

Skaldjur, fisk, ostar med stor sälta och rätter med liten sötma och/eller sting.

Tips

Vinet vinner på att luftas i karaff en stund innan servering.

Dela med dina vänner