Så här beställer du vin

2016 Mâcon-Igé Château London (nr 79214) – Jean-Claude Boisset

179,00 kr

Beställs i kolli om 3 flaskor.

2016 Mâcon-Igé Château London har en stor och kraftfull doft med toner av tropisk frukt, gula plommon, gula äpplen, stenfrukt, fatkrydda och färska örter.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2016 Mâcon-Igé Château London släpps årligen i omkring 17.000 flaskor och har ett spännande namn. “Château London” är inget varumärke utan namnet på en vingård vars namn syftar tillbaka på namnet på de första ägarna som bodde på Rue Landon i Paris. Med tid ändrades “Landon” till “London”. Vingården har vit, kalkrik jordmån med en ansenligt hög mängd kalksten belägen på 200 meters altitud. Rankornas ålder har en snittålder på 20 år. Druvorna handskördas och plockas i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades hela klasar för att därefter snabbt kylas ned och föras över till ekfat tillsammans med sin jästfällning. Vinet fick jäsa under lång tid med egna jäststammar. I lagringskällaren förvarades vinet på 450-liters demi-muids i 10 månader utan omrörning av jästen. 30% ny, lättrostad ek användes.

Doft

Stor och kraftfull doft med toner av tropisk frukt, gula plommon, gula äpplen, stenfrukt, fatkrydda och färska örter.

Smak

Stiltypisk vin med hög syra och stor kropp och eleganta aromer av gula frukter, citrus, stålmineralitet, söta kryddor och äpplen.

Lagring

Bäst 2020-2025

Mat

Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Dela med dina vänner