2016 Riesling Tradition (nr 75591) – Philipp Kuhn
135,00 kr
SLUTSÅLD
Riesling Tradition har en aromatisk, intensiv doft med en läcker, fruktsöt ton och inslag av gula äpplen, persikor, päron, papaya, citronzest och mineraler.
Redan 1992, bara 20 år gammal, tog Philipp Kuhn över det operativa ansvaret för vinfirman med samma namn som idag består av 25 hektar. Familjen Kuhn har bott i Laumersheimer i Pfalz sedan 1700-talet, men det var först när Philipp tog över vingården som familjen började fokusera på hög kvalitet. Arbetet har lönat sig, och år 2016 blev Philipp korad till bästa Riesling-producent av Vinum. Det är bara en av många utmärkelser han har fått senaste åren.
Druvorna som ingår i Tradition växer på alla tre jordmånsvarianter som kännetecknar Laumersheim: kalksten, löss och kvartssand. Maximalt skördeuttag är 75 hl per hektar. Alla druvorna plockas för hand, och på så sätt reducerar man risken för oxidation eller bakterietillväxt som kan ge både oönskad färg och smaker. Efter att stjälkarna avlägsnats ligger musten kvar ett tag och macererar (lakar ur) smak- och aromämnen från skalen. Sedan skickas allt vidare till de pneumatiska pressarna och pressas skonsamt. Hela vinframställningsprocessen görs med så lite luftkontakt som möjligt, och jäsningen sker i täta ståltankar. Resultatet är en mycket prisvärd Riesling med samma höga kvalitet som tyskarna är så kända för!
Doft
Aromatisk och intensiv doft med en läcker, fruktsöt ton där du hittar stenfrukter som gula äpplen, röda persikor och päron, papaya, citronzest och mineral.
Smak
Vinet är ungt och har mycket rena, klara smaker och en hög, fin syra. Här finns en fin textur, där balansen mellan fruktsyran och de härliga mineraltonerna gifter sig mycket bra. Inslag av mineral, mogna, gula frukter och en mycket aptitretande eftersmak.
Lagring
Bäst 2017-2022
Mat
Passar mycket bra som aperitif och lättare förrätter av fisk. Vinet passar också utmärkt till skaldjur som räkor och hummer (som har lite sötma), skagenröra eller en pasta med rökt lax och räkor i en vitvinssås med chili och vitlök.
Tips
Avnjutes i en temperatur på 8-10 grader.