2016 Saint-Aubin 1er cru En Remilly (nr 76610) – Hubert Lamy
599,00 kr
SLUTSÅLD
Ett smakrikt och härligt fräscht vin med inslag av citron, lime, mineraler, päron och kompletterande fattoner. Bra struktur och komplexitet, och med ett långt aptitretande avslut.
Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.
Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena ”Les Frionnes” och ”En Remilly”. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han introducerat större fat på 300 och 600 liter i stället för de mindre barriquerna för att bevara den rena frukten i vinerna. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas musten över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.
Årgång 2016 var ett svårt år för många producenter i Bourgogne, bland annat på grund av vårfrosten. Förutom vårfrosten var det dessutom mycket nederbörd, så det var mycket vått och svårjobbat i vingårdarna. Det blev ett utmanande år för vinodlarna, men Lamy klarade sig bra, mycket tack vara hård beskärning långt ut i säsongen och ett annat uppbindningssystem än det många andra använder. Lamy praktiserar en blandning av två uppbindningssystem: Goblet och Cordon Royat, vilket gör att druvorna växer i olika höjder. På det sättet räddade han en förhållandevis stor andel druvor jämfört med många andra i området.
Doft
Ren och elegant doft med en fin bouquet av mineraler, citron, mentol, gröna äpplen, ingefära och en hint av fatkryddor.
Smak
Smaken är ren och fräsch med en härlig energi som får fram tonerna av citron, lime, mineraler, päron och kompletterande fattoner. Smaken är stor, god och rund, med ett härligt fräscht och långt avslut som har toner av mineral och en läskande sälta.
Lagring
Bäst 2020-2026.
Mat
Perfekt till skaldjur i alla former, eleganta fiskrätter eller varför inte en lättare kycklingrätt. Milda hårdostar är också gott till.
Tips
Servera kylskåpskall och låt stå i glaset 5 minuter före avnjutning.