2016 Simonsig Chardonnay (nr 2032)
91,00 kr
SLUTSÅLD
Härligt fruktig chardonnay med exotiska toner och fin fräschör. Efter en stund i glaset kommer en fint balanserad fatkaraktär fram. Gott!
Simonsig Chardonnay måste vara ett av Systembolagets största fynd på den vita sidan. Vinet har de senaste fem åren vunnit många stora utmärkelser både i Sydafrika och internationellt och då alltid i konkurrens med betydligt dyrare viner. Vinet kommer även att utveckla mycket trevliga toner om du vill spara det några år, något vi verkligen kan rekommendera.
Simonsig vinifierar med klassisk teknik (ingen manipulation). De strävar efter att årligen gradvis öka andelen av vin jäst med vildjäst, nu är andelen 15 procent. Bâtonnage och 25 procent malolaktisk jäsning tillför vinet dess smörighet. Detta omsorgsfullt gjorda vin har sedan jästs och lagrats på franska fat. I denna årgång har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner som används i Bourgogne för tillför vinet ytterligare komplexitet.
Vinmakarfamiljen Malans sydafrikanska historia börjar redan 1688 då den franske hugenotten Jaques Malan kommer till Cap Wineland. 1952 köper Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och eldsjäl, starkt bidragande till många innovationer både inom vinmakning och vinnäringen i övrigt. Simonsig rankas idag som en av de bästa producenterna i Sydafrika. Deras viner åtnjuter många internationella och nationella utmärkelser, en bekräftelse på att de aldrig ger avkall på kvalitén.
Doft
Fruktig doft av röda äpplen, gula päron, ananas, mango, citrus, vanilj och fina toner av de franska faten som ger vinet en balanserad, smörig karaktär.
Smak
Torrt och smakrikt med generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra. Vinet öppnar upp med exotisk frukt och släpper sedan fram de franska faten.
Lagring
Dricks med välbehag 2017-2021.
Mat
Krabba, vitello tonnato, currykyckling, ceasarsallad, smörstekt svamp och ostar som Pont le Eveque, Reblochon och Parmesan. Passar även till vissa kötträtter.
Tips
Serveras vid 10-12 grader. Lufta gärna en timme i karaff innan servering för att locka fram ännu fler aromer.