2016 Verdicchio di Matelica (nr 76487) – Monacesca
142,00 kr
Slutsåld
Verdicchio di Matelica är ett fräscht vin med toner av päron, citrus, äpplen och örter.
På 1960-talet letade den italienske affärsmannen Casimiro Cifola efter en plats i Marche i centrala Italien där han kunde göra vin. Platsen som blev vald var Matelica, det bästa läget i en dalgång på Apenninernas östra sida. Namnet La Monacesca kommer från ett gammalt kloster som man har utsikt över och betyder ”klostergården”. Efter mycket experimenterande med olika druvor och kloner bestämde han sig för två sorter, Verdicchio (80% av arealen på totalt 16 hektar) och Malvasia. Som alltid i vinregioner med kuperat land är det ett speciellt mikroklimat som passar druvan Verdicchio bra med svala nätter och varma, torra dagar. Jorden innehåller mycket kalium som har stor betydelse för sockerhalten i frukten samt för att bygga upp styrka i de olika skotten i plantan.
På 80-talet började Casimiros son Aldo på företaget efter framgångsrika studier i agronomi. De började då investera i den senaste tekniken i källaren och det höjde kvalitén ytterligare. Idag är Aldo den ledande producenten i regionen och har fått många utmärkelser världen över för sina enastående viner.
Druvorna plockas för hand i början av oktober och pressas direkt. Efter jäsning vilar vinet på sin jästfällning i rostfria ståltankar till våren då det genomgår naturlig malolaktisk jäsning.
Doft
Ungdomlig doft med toner av päron, vita persikor, citrus, ananas, äpplen och örter.
Smak
Medelfyllig smak med hög syra och toner av gul frukt. Vinet har en angenäm bitterhet som ger vinet ett fräsch avslutning.
Lagring
Bäst 2018-2019.
Mat
Perfekt till skaldjursrisotto men även till de flesta fiskrätter med feta fiskar. Fungerar även till allehanda pastarätter, ost och lättare kötträtter.
Tips
Servera inte för kallt, 10-12 grader är perfekt.