Så här beställer du vin

2016 Zeltinger Sonneuhr Spätlese (nr 76922) – Joh Jos Prüm

329,00 kr

2016 Zeltinger Sonneuhr Spätlese är en knivskarpt syrlig riesling med restsötma, från ultraklassika Joh. Jos Prüm. En stilstudie i högklassig tysk riesling! Matcha till ostbrickan för en given succé!

Wine Advocat: 94 poäng

Beställ här

Familjen Prüm har funnits i Mosel sedan 1700-talet och är en egendom som anses vara en av Tysklands allra bästa men det var runt tiden efter första världskriget som världen fick upp ögonen för denna stjärna. De producerar några av världens mest långlivade viner med enorm potential. Vinhuset har fått sitt namn efter Johann Josef Prüm som grundade huset 1911. Från 1969 drevs det av Dr. Manfred Prüm och idag är det han själv och hans dotter, Katharina, som står för driften. Värt att nämna är att Prüm förfogar över en stor del oympade stockar som klarat sig undan phylloxeran tack vare att lusen inte kunde överleva här. Prüm förfogar över ca 13 ha vingårdar i Mosel med delar i flera berömda vingårdslägen, bland annat Wehlener Sonnenuhr 6 Ha, Zeltinger Sonnenuhr 3 Ha samt Graacher Himmelreich 3,5 Ha. De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som kräver lång tid i källaren.

De anses vara lite av ärketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som kräver lång tid i källaren. Hemligheten bakom Prüms viner stavas låga skördeuttag, riktigt bra lägen, gamla stockar och sen skörd med mycket noggrann selektering av druvorna. Vinerna är mycket långlivade och man lanserar ofta sina viner några år senare än sina Moselkollegor. De håller vinmakningen så naturlig som det bara går med så liten inverkan som möjligt och låter naturen ha sin gång. Prüms viner behöver ofta ganska lång tid i flaska för att visa sig från sin bästa sida och de kan leva mycket länge och Joh. jos Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. Generellt kan man säga att ju senare skörd desto längre lagringspotential. En Auslese eller Spätlese kan generellt sett lagras längre än en Kabinett.

Denna Spätlese har en uttalad restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. En Spätlese skall, enligt tysk vinlag, ligga på mellan 76-90 grader i Oecshleskalan, vilket innebär någonstans mellan 172-209 gram socker per liter. Det öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåseversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Wine Advocat: 94 poäng “Katharina’s 2016 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese (AP 06 17) is super clear, precise and aromatic on the nose, showing good concentration that is perfectly interwoven with the smoky minerality of the Sonnenuhr. Super lush and round on the palate, this is a gorgeously rich and supple Spätlese with remarkable finesse and elegance. The acidity is ripe and fully integrated. The Zeltinger drinks perfectly today—and it won’t survive in any cellar, because you just can’t resist it.”

Doft

2016 Zeltinger Sonneuhr Spätlese har en frisk och aromatisk doft med inslag av mogna äpplen och päron, mineraler samt en lätt blomdoft från kaprifol och gardenia.

Smak

En frisk och generös smak med toner av frukt, marsipan och hasselnötter. En bra syra med tydliga mineraltoner ger en bra kontrast till ”krämigheten” i vinet. Lång eftersmak.

Lagring

Kan avnjutas redan idag men under bra förhållanden kan den lagras upp till 25 år.

Dela med dina vänner