Så här beställer du vin

2017 Ancestor Vine Sémillon 1850 (nr 71790) – Cirillo Estate

299,00 kr

För första gången i Sverige finns lanseras nu äntligen superhajpade Cirillo Estate och deras ancestor vineyards-serie. Rankorna till detta vin är hisnande 172 år gamla – världens äldsta sémillonrankor. Detta är det nya heta Australien – ett måste för vinnörden!

Beställ här

Marco Cirillo är inte bara en av de mest intressanta unga vinmakarna i Australien – han är också en av dem som kan skatta sig lyckligast; hans vingårdar är nämligen planterade med några av världens äldsta rankor med sina hisnande 170 år ålder. Dagens historia börjar när familjen Cirillo flyttade till det lilla distriktet Light Pass i Barossa Valley år 1969. Marcos pappa Vincent (som kom från en gammal druvodlarfamilj i italienska Kalabrien) drev pubar inom hotell-branschen i slutet av 50- och 60-talet och köpte i samma han en vingård i området. Därmed blev familjen Cirillo förmyndare till några exceptionellt gamla vingårdar (så kallade ancestor vineyards) som planterades redan 1848 – idag anses de vara världens äldsta, ännu kommersiellt producerande, rankor av såväl grenache som sémillon. Jordmånen i Vine-Valeområdet består av gyllene sand. De gamla rankorna har bara beskurits en gång de senaste 40 åren när man 1978 ryckte upp några döda delar av vingården och efter att ha låtit marken ligga i träda fram till 1993 planterade några hektar shiraz och mataro (mourvèdre). De nya mataro-rankorna togs från sticklingar till nio vildväxande mataro-rankor i grenachevingården från 1848. Genom minutiöst hantverk har man tagit hand om de gamla rankorna och det är anledningen till att de än idag är vid så god vigör. Det är just den sandiga jordmånen som hjälpt till att hålla den fruktade vinlusen phylloxera borta eftersom den inte trivs i sandig jord. De gamla knotiga rankorna har mycket djupt gående rötter som hjälper dem att stå emot väder och vind, men som enligt Marco också bidrar med ”visdom, själ och betydelse”. Marco Cirillo är den yngsta av familjens fyra barn. Han har sedan barnsben hjälpt till i vingårdarna. Under sena 1990-talet studerade han till vinmakare på Charles Sturt University i Wagga Wagga och har sedan dess arbetat aktivt och förfinat sina djupa kunskaper om vinmakaryrket på familjens gård. Innan Marco tog över såldes dessa druvor till giganter som Rockford, Peter Lehman, St. Hallet och Torbreck, men Marco ville göra något eget med stora visioner. Hans utveckling som vinmakare blir tydligare för varje år och han räknas till en av Australiens snabbast växande stjärnor som under de senaste åren uppmärksammats av stora sommelierer. Men du hittar aldrig Cirillos viner bland journalisternas poängsystem – Marco och hans gäng anser att tillgången är så liten att det är bättre att vinälskare världen runt får njuta av flaskorna istället.

Vinifikation

2017 Ancestor Vine Sémillon 1850 kommer från druvor som vuxit i en liten single vineyard i Light Pass-regionen i Barossa Valley som enbart utgörs av en hektar. Rankorna tros vara världens äldsta producerande sémillonrankor i världen, planterade så tidigt som 1848 (man rundade upp till 1850 eftersom namnet “1848” redan användes av ett annat vineri) . Lokalt kallade man på den tiden druvsorten för “madeira” vilket i dagens läge kan vara lite förvirrande, men som troligtvis berodde på att vissa australiensiska sémillonrankor ursprungligen kommit från ön Madeira. Sémillon är ju annars mest känd för att vara en del i några av världens förnämsta vita viner – nämligen de vita Bordeauxvinerna. Druvorna skördas tidigt under säsongen – vanligtvis i mitten av januari – för att behålla sin krispiga syra. Druvorna handplockas och pressas i korgpressar. Vinet alkoholjäses utan kontakt med ek och flasklagras därefter i fem år innan det släpps på marknaden. Detta storslagna vin är gjort för att njuta redan nu, men också för att spara under minst fem år framöver. Detta är första gången någonsin som detta hyllade vin når svensk mark då merparten säljs till sommelierer i USA. Det här är en riktigt häftig upplevelse och själva essensen av det nya, unga Australien!

Doft

Vinet har en stor och rund doft med utsökt sötkryddiga toner och aromer av gula äpplen, grillad citron, mandel, honung och en pigg örtighet

Smak

Smaken domineras av samma aromer i doften med en rund kropp, frisk syra, komplexitet, balans och koncentration med en lång, kryddig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025

Tips

Servera vid 6-8 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner