Så här beställer du vin

2017 Bourgogne Aligoté Les Moutots (nr 73819) – Jean-Claude Boisset

169,00 kr

Beställs i kolli om 3 flaskor

Finstämda 2017 Bourgogne Aligoté Les Moutots släpps i enbart 6000 flaskor och är ett tillgängligt matvin gjort av doldisdruvan aligoté.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2017 Bourgogne Aligoté Les Moutots är resultatet av en storslagen årgång och släpptes enbart i 6000 flaskor. Appellationen Bourgogne Aligoté sträcker sig över i princip hela Bourgogne och täcker över 14000 hektar. Aligoté är i mångas ögon en sekundär druvsort till chardonnay, men när den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay. Bäst blir som den när den växer i branta kullar med mager jordmån (och särskilt under varma år) och med strikt selektering. Les Moutots är ett specifikt läge nära Chorey-Lès-Beaune där förhållandena är de allra bästa och rankorna är gamla – medelåldern är höga 50 år. De handskördade druvorna lades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt och musten fördes snabbt över till 450-litersfat. Jäsningen fick pågå under lång tid – hela 10 månader med hjälp av naturlig jäst. I lagringskällaren fick vinet vila i 18 månader. Eken bestod av 30% ny, lättrostad, ek och resten gamla fat. Vinet buteljerades med hjälp av gravitation i april 2019.

Doft

Tillgänglig och fruktdriven doft med toner av gul frukt, blommor, äpplen och stenfrukt.

Smak

Vinet definieras av sin höga syra och runda kropp men tilltalande gulfruktiga aromer och lätt fatkrydda.

Lagring

Bäst 2020-2023.

Mat

Bra till fågel, kraftiga fiskrätter och grillade grönsaker.

Dela med dina vänner