Så här beställer du vin

2017 Bourgogne Aligoté (nr 76475) – Guy Amiot & Fils

149,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor.

Ny årgång från populära Guy Amiot! Bourgogne Aligoté 2017 har ett tilltalande friskt anslag med generösa toner av gula, solmogen frukt. Passar som aperitif och till lättare rätter på skaldjur, fisk och kyckling.

Beställ här

Guy Amiot & Fils historia började när parisaren Arsène Amiot besökte de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet år 1920, och direkt bestämde sig för att köpa mark på den mytomspunna platsen. Han kom över några 1er cru-lägen, men även en liten del av den världsberömda Grand Cru-vingården Le Montrachet. Arsène kom sedan att bli en pionjär på två områden. Han började sälja direkt till konsumenter och var han en av de första att buteljera flaskorna på den egna egendomen, ”à la propriété,” istället för att sälja vinet till vinhandlare. Familjedomänen växte ytterligare under 1930- och 1940-talet och år 1985 tog Guy Amiot över som vinmakare, och gav domänen dess nuvarande namn. Idag är det Guys söner Thierry och Fabrice som driver egendomen som nu omfattar 12,5 hektar. Vinerna utmärks av ren, fokuserad frukt och fin mineralton.

Bourgogne Aligoté 2017 är Amiots enda vin som är gjort på just druvan aligoté, som trots att den har en flera hundra år gammal historia i Bourgogne är lite av en doldis. Druvorna till vinet kommer från 80-åriga rankor i en enskild liten vingård på endast en hektar med söderexponering. Druvorna får jäsa på franska fat och genomgår sedan bâtonnage, vilket betyder kontinuerlig omrörning av jästfällningen för att ge djupare smak och fyllighet. Därefter genomgår vinet full malolaktisk jäsning. Vinet lagras på en mix av ståltank och gamla franska ekfat och buteljeras sedan efter ungefär 12 månaders lagring.

Doft

Lätt, fräsch och gulfruktig doft med toner av citrus, plommon och äpplen.

Smak

Torr, frisk och fruktig smak med lätt och fräsch struktur.

Lagring

Bäst under de kommande 2-3 åren.

Mat

Passar som fördrink samt till lätta, fräscha rätter på skaldjur, fisk eller kyckling.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C.

Dela med dina vänner