Så här beställer du vin

2017 Bourgogne Blanc Vieilles Vignes (nr 70598) – Domaine Cordier

159,00 kr

Tillfälligt slut.

Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2017 är ett nyanserad vin med gulfruktig doft av äpplen, plommon, blommor och inslag av fat.

Säljs i kolli om 6 flaskor.

Domaine Cordier startades 2003 av Christophe Cordier och är idag en liten familjeegendom på cirka 12 hektar i Mâconnais i de mellersta delarna av Bourgogne. Anläggningarna ligger utanför byn Pouilly i de södra delarna av området. Cordiers vingårdar har de fantastiska lägen längs sluttningarna: perfekt solexponering i kalkrika jord, som bidrar till vinernas omtalade elegans och struktur. Vinerna skördas för hand och med låga skördeuttag. Christophe köper ibland in en del druvor från små vingårdar där han anser att kvaliteten är tillräckligt hög, och ansvarar själv för skörden. Cordiers vinrankor har en genomsnittsålder på över 60 år.

Bourgogne Blanc Vieilles Vignes 2017 är ett helt nytt vin från Christoph Cordier och druvorna kommer från vingårdar i byn Leynes med schistrik jordmån. Druvorna kommer från rankor med en medelålder på 35 år, skördades för hand och fick sedan en långsam och försiktig pressning i hela klasar. Efter att musten kylstabiliserats fick musten jäsa på sin naturliga jäst. Vinet låg sedan på sin jästfällning i ekfat i tolv månader. För maximal koncentration gör Christophe en ytterst försiktig filtrering. Årgång 2017 blev en strålande årgång gällande kvalitet, men dessvärre blev mängden vin mycket liten. Svala nätter gav viner med lite högre syra än vanligt, och goda väderförhållanden under hela skördesäsongen gav mogen och välmående frukt.

Doft

Nyanserad och fruktig doft med toner av fräsch citrus, gula plommon, gröna äpplen, krusbär, persika, färska örter, krita och fat.

Smak

Balanserad och fruktig smak med mycket frisk och fräsch syra, krämig struktur med smöriga, kryddiga toner från faten och gul stenfrukt. Lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2022

Mat

Passar till grillade fisk- och skaldjursrätter samt vällagad kyckling.

Tips

Servera vid 8 grader.

Dela med dina vänner