Så här beställer du vin

2017 Bourgogne Les Chataigners (nr 79708) – Hubert Lamy

319,00 kr

SLUTSÅLD

2017 Bourgogne Blanc Les Chataigners från Hubert Lamy har en aptitretande ren frukt av citrus och päron samt mineral i en komplex och elegant stil. Lång eftersmak.

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna.

Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barriquer. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Domaine Hubert Lamy har lyckats perfekt i att balansera den rena fräscha fruktigheten med bra syra och elegans. Deras Bourgogne ”Les Chataigniers” är en ypperlig chans att få prova på det som kännetecknar detta vinhus: rena och fokuserade viner.

År 2017 startade växtsäsongen tidigt och man började plocka druvorna tidigare än vanligt. Säsongen var bra, och gav hög druvkvalitet med bra frukt och balanserad syra.

 

Doft

2017 Bourgogne Les Chataigners är mycket frisk med toner av citrus zest, stenfrukt och härliga mineraltoner.

Smak

Smaken är ren och fräsch med aptitretande toner av mineral som går åt det kalkhaltiga hållet, samt fruktiga inslag av citrus och päron. Vinet har en bra koncentration med fin texture, och är väl sammansatt med ett stramt avslut som hänger kvar länge i munnen.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Mycket gott till skaldjur, natur eller med torra tillbehör, eleganta fiskrätter eller varför inte en pasta med höstens svamp.

Dela med dina vänner