Så här beställer du vin

2017 Chablis Grand Cru Les Clos (nr 95047) – Domaine Pinson

539,00 kr

SLUTSÅLD

Chablis Grand Cru Les Clos har en komplex, ung, torr och frisk smak med läcker balans mellan frukt, fat och mineral.

Bröderna Laurent och Christophe Pinson är lite av doldisar i Chablis. Trots den lilla och exklusiva produktionen har bröderna vunnit både pris och framgång bland världens vinälskare – tack vare sin kompromisslösa kvalitet.

Les Clos är det största och mest kända Grand Cru-läget i Chablis. Vinerna härifrån utmärks av koncentration och mineralitet och klarar lång lagring. I ungdomen kan vinerna uppvisa en viss stumhet i doft och smak men lagring framkallar storheten som finns i ursprunget.

Domaine Pinsons Chablis Grand Cru Les Clos är gjort på druvor från över 50 år gamla vinrankor som växer i den klassiska Kimmeridgian-jordmånen som är kalkrik och fylld av vita stenar. Vingården har perfekt sydöstlig exponering. Vinet är jäst i fat av vilka 20 procent var nya och lagrades sedan i 3-4 år gamla fat.

Doft

Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime, stenfrukt, gröna äpplen, blommor och nötter.

Smak

Ung, fruktig och mycket frisk smak i fin balans. Toner av gula och gröna äpplen, citrusfrukt, örter i kombination med eleganta fattoner och mineralkaraktär.

Lagring

Vinet vinner på lagring men är tillgängligt inom ett par år. Bäst 2021-2027.

Mat

Detta smakrika vin lämpar sig utmärkt till skaldjur eller smakrika och eleganta fiskrätter, vit ugnsbakad fisk med feta och syrliga såser, eller kraftigare fisk som till exempel marulk. Passar även utmärkt till ost till exempel salta hårdostar av alpkaraktär.

Dela med dina vänner