Så här beställer du vin

2017 Chassagne-Montrachet Premier Cru Les Caillerets (nr 73250) – Guy Amiot & Fils

749,00 kr

Tillfälligt Slut 
Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets från Guy Amiot och storslagna ågång 2017 är en riktigt stor upplevelse från en av Bourgognes stilsäkraste vinmakare

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land dr. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kommer över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet! Detta utgör basen till familjens långa historia som vinmakare. Arsène skaffar sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han säljer och levererar hem viner till de prominenta hemmen och skaffar sig en stor kundbas. Amiot var en pionjär på två områden. Förutom att börja sälja direkt till konsumenter, var han en av de första att buteljera flaskorna på den egna egendomen “à la propriété” istället för att sälja vinet till en vinhandlare.

Under 1930- och 1940-talet har familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växer sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 ha stora egendomen producerar snygga, rena viner med fokuserad frukt och fin mineralton.

Les Caillerets är en 0,66 hektar stor premier cru-klassad parcell i Chassagne-Montrachet med syd-östlig exponering. Jordmånen är lerjord med kalksten och rankornas snittålder är 70 år. Efter pressning av druvorna, jäser hela musten i franska ekfat (barrique), varav 30 procent är nya. Sedan ligger vinet på jästfällningen samtidigt som vinet genomgår en naturlig malolaktisk jäsning. Efter ungefär tolv månader buteljeras vinet, som får ligger ytterligare sex månader innan det släpps på marknaden.

Priserna för Bourgognes eftertraktade viner har på senare år skjutit i höjden och det är inte enbart till följd av årliga höjningar som sker naturligt för regioner med hög efterfrågan – i Bourgognes fall har det de senaste årgångarna också berott på en drastiskt minskad tillgänglighet. Årgångarna 2012–2014 upplevde tre år i rad med förödande skador till följd av hagel för att därefter bli hårt ansatt av frost under mognadssäsongen 2016. Årgång 2017 var det första året på länge som skördenivåerna var tillbaka på normal nivå. Årgångens druvor var inte bara av generös mängd – de var även av ypperlig kvalitet, särskilt bland de gröna druvorna. Såväl de röda som gröna druvorna som nådde vinerierna var friska och fria från röta.

De vita vinerna som producerades under året har en genomgående hög kvalitet och är läckra i stilen. De når kanske inte riktigt upp till 2014 års knivskarpa finess men har många liknande egenskaper. Stilmässigt påminner de om 2007 och 2011 (två andra tidiga skördar) men är mycket mer intressanta och konsekventa än de båda. Bland vinmakare i Bourgogne säger man att “den som inte är nöjd med sina viner år 2017 bör fundera på att byta jobb”. Det säger en del om kvaliteten på årgången. Skörden var något lägre bland gröna än röda druvor till följd av en del problem med frost i Chablis och Côte de Beaune. Med några få undantag är årets viner perfekt balanserade viner med optimal mognad. Vinerna spås bli tillgängliga relativt tidigt men ändå ha de fundamentala strukturerna för att kunna lagras under lång tid framöver. Få viner visar upp en slutenhet som kräver åratal i källaren innan konsumtion utan kan redan i närtid njutas med behag. 2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets från Domaine Guy Amiot är just ett sådant vin!

Doft

2017 Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets har en inbjudande, komplex doft med väl integrerade ektoner, en lätt smörighet och inslag av citron, vinbär, krusbär, blommor och mineraler.

Smak

Nyanserat och smakrikt vin med inslag av citron, vinbär, krusbär och mineraler. Intensivt och långt avslut med fin elegans och härligt stramt med klingande ren syra.

Lagring

Bäst 2020-2027.

Mat

Fisk och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner