Så här beställer du vin

2017 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes (nr 71477) – Guy Amiot & Fils

529,00 kr

Ny årgång från populära Guy Amiot med stora årgång 2017! 2017 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes från Guy Amiot är ett storslaget och komplext vin med inslag av gul frukt, hasselnötter, fatkryddor och brioche.

Beställ här

År 1920 förälskar sig parisaren Arsène Amiot i de burgundiska kullarna kring byn Chassagne-Montrachet och bestämmer sig för att köpa hus och land här. Det senare kommer att bli ett lyckat köp som hans arvingar är mycket tacksamma för än idag. Han kom över ett par 1er cru-lägen, bland annat Les Vergers och Caillerets men också, kanske framförallt, en liten del av den världsberömda vingården Le Montrachet. Arsène skaffade sig så småningom en vinkällare i Paris varifrån han sålde och levererade hem viner till de prominenta hemmen och skaffade sig en stor kundbas. Amiot var en pionjär på två områden. Förutom att börja sälja direkt till konsumenter, var han en av de första att buteljera flaskorna på den egna egendomen “à la propriété” istället för att sälja vinet till en vinhandlare. Under 1930- och 1940-talet hade familjen möjlighet att köpa ytterligare ett par 1er cru-lägen och domänen växte sakta men säkert. År 1985 tog Guy Amiot vid som vinmakare och det är också han som har gett namn åt domänen som den ser ut nu. Idag är det Guys söner Thierry (vinmakare) och Fabrice (marknadsansvarig) som är männen bakom vinet. Den 12,5 hektar stora egendomen producerar snygga, rena viner med fokuserad frukt och fin mineralton.

Vinstockarna till druvorna i 2017 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes planterades under 1920 och 1930-talet, vilket bidrar stort till vinets koncentration. Musten har dels jäst i ståltank (2/3) och dels i franska ekfat (1/3). För att framhäva aromerna som finns i jästfällningen, har vinet rörts om flera gånger (så kallad bâtonnage). Vinet har gått genom naturlig malolaktisk jäsning. Efter 12 månaders lagring, pumpas vinet tillbaka till tanken innan det buteljeras.

Priserna för Bourgognes eftertraktade viner har på senare år skjutit i höjden och det är inte enbart till följd av årliga höjningar som sker naturligt för regioner med hög efterfrågan – i Bourgognes fall har det de senaste årgångarna också berott på en drastiskt minskad tillgänglighet. Årgångarna 2012–2014 upplevde tre år i rad med förödande skador till följd av hagel för att därefter bli hårt ansatt av frost under mognadssäsongen 2016. Årgång 2017 var det första året på länge som skördenivåerna var tillbaka på normal nivå. Årgångens druvor var inte bara av generös mängd – de var även av ypperlig kvalitet, särskilt bland de gröna druvorna. Såväl de röda som gröna druvorna som nådde vinerierna var friska och fria från röta.

De vita vinerna som producerades under året har en genomgående hög kvalitet och är läckra i stilen. De når kanske inte riktigt upp till 2014 års knivskarpa finess men har många liknande egenskaper. Stilmässigt påminner de om 2007 och 2011 (två andra tidiga skördar) men är mycket mer intressanta och konsekventa än de båda. Bland vinmakare i Bourgogne säger man att “den som inte är nöjd med sina viner år 2017 bör fundera på att byta jobb”. Det säger en del om kvaliteten på årgången. Skörden var något lägre bland gröna än röda druvor till följd av en del problem med frost i Chablis och Côte de Beaune. Med några få undantag är årets viner perfekt balanserade viner med optimal mognad. Vinerna spås bli tillgängliga relativt tidigt men ändå ha de fundamentala strukturerna för att kunna lagras under lång tid framöver. Få viner visar upp en slutenhet som kräver åratal i källaren innan konsumtion utan kan redan i närtid njutas med behag. 2017 Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes från Guy Amiot är ett sådant vin.

Doft

Stor doft med tydlig fatkaraktär, i form av kryddor och smöriga toner. Det finns även toner av citrus, gula äpplen, vit persika och vita blommor.

Smak

Smaken är komplex med inslag av gul frukt, hasselnötter, fatkryddor och brioche. Vinet har en aptitretande syra, som balanserar upp krämigheten på ett bra sätt. Vinet kan vara något slutet som ungt, och vinner på att lagras. Om du inte kan vänta, rekommenderar vi dig att lufta vinet i en karaff ett par timmar innan du serverar vinet.

Lagring

Bäst 2020-2027.

Mat

Fisk- och skaldjursrätter, gärna stekt eller grillat med nypressad citrus.

Tips

Serveras svalt vid 8-10 C. Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner