Så här beställer du vin

2017 Colle Ozio Grechetto (96106) – Leonardo Bussoletti

Ekologiskt

169,00 kr

SLUTSÅLD

Aromatiskt och komplext med mineraltoner, citrus, vita blommor och vit stenfrukt. Bra textur, fräsch syra och en lång eftersmak med fruktigt och saltigt inslag som gör att det vattnas i munnen.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Då Leonardo Bussoletti ärvde en vinlott år 2009, bestämde han sig snabbt för att sadla om och odla bra druvor. Trots det dåliga rykte grechetto hade, bestämde sig Leonardo för att bevisa att man kan göra riktigt högklassiga viner på druvan. Han fick hjälp av sin vän och tillika kunniga agronomen Federico Curtaz, och tillsammans letade de fram de bästa odlingsområden för druvan.

Colle Ozio Grechetto görs på den gröna druvan grechetto som har sitt ursprung i Grekland. Druvan odlas mestadels i Umbrien, där den är bas för DOC Orvieto-viner. Druvan används också gärna i framställningen av den söta vinet Vin Santo.

I Colle Ozio Grechetto används två olika kloner av grechetto-druvan; 50 % grechetto di Orvieto och 50 % grechetto di Todi. Odlingsområdet heter San Gemini och ligger i Colle Ozio, och vinrankorna är mellan 5 och 20 år gamla. Vingården ligger 290 meter över havet, och jordmånen består av lera och kalksten. Druvorna pressas försiktigt utan att druvorna avstjälkas, och musten ligger med skalen i tre timmar. Han tillsätter inte jäst, så jästen består endast av den naturliga jästen runt druvan. Vinet har dels jäst i ekfat, dels i ståltank. Efter jäsning låtar han vinet ligga på jästfällningen i temperaturkontrollerade ståltankar i sex månader, sedan lagras det sex till åtta månader på flaska. Total produktion varierar mellan 7000 och 8000 flaskor per år.

Doft

Aromatiskt och komplext med mineraltoner som krita, flinta och rök, samt citrusfrukter, vita blommor, anis och vit stenfrukt.

Smak

Colle Ozio har legat länge på jästfällningen, och det känns i vinet i form av den fina texturen och den smöriga tonen som jästfällningen ger. Mineraltonerna är framträdande även i smaken, och tillsammans med inslagen av citrus, vit stenfrukt och blommor blir det ett spännande och komplext vin. Den fräscha och samtidigt mjuka fruktsyran bidrar till den långa eftersmaken som har fruktiga och saftiga toner med ett saltigt inslag.

Lagring

Bäst 2020-2023.

Mat

Detta är ett utmärkt vin till eleganta fiskrätter, tonfisk, skaldjur och friska sallader.

Tips

Serveras vid 12-14 grader. Vinets komplexitet ökar med luftning.

Dela med dina vänner