Så här beställer du vin

2017 Neroameta (nr 92050) – Mastroberardino

195,00 kr

Neroameta 2017 från Mastroberardino är något så unikt som ett vitt vin på den blå druvan aglianico (som annars brukar stå bakom de kraftiga röda vinerna från Kampanien).

Finns i flera Systemboalgsbutiker.

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på magnifik havsutsikt och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen var länge den enda kvalitetsproducenten i södra Italien och tog initiativet att jobba för kvalitetsviner på Kampaniens stolthet: den lokala aglianicodruvan. Egendomen omfattar idag 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di Tufo.

Mastroberardinos kärlek och tro på aglianicodruvans potential och mångsidighet har nu resulterat i producentens (hittills) enda vita vin på den blå druvan aglianico – Neroameta. 2017 är den tredje årgången av vinet (efter årgång 2013 och 2016). Druvorna skördas i oktober från den 12-åriga Mirabella Eclano-vingården som har vulkanisk jordmån. De vininfierades sedan som ett klassiskt vitt vin: direkt efter pressning fick vinet jäsa på låg temperatur i rostfri ståltank. Efter jäsning fick vinet ligga på sin jästfällning i tio månader och sedan ytterligare sex månader i flaska.

Doft

Inbjudande, ung och fruktig doft med toner av krossad sten, smultron, vit persika och viol.

Smak

Torr, frisk och fräsch smak med blommiga, fruktiga undertoner och macadamianötiga inslag från jästfällningen.

Lagring

Bäst 2019-2025

Mat

Servera till fisk, skaldjur och vegetariska rätter, gärna med stek- eller grillyta.

 

Dela med dina vänner