Så här beställer du vin

2017 Novaserra Greco di Tufo (nr 75240) – Mastroberardino

185,00 kr

Slutsåld. Novaserra Greco di Tufo är ett medelfylligt vin med fräsch syra och en tydlig mineralton. Fruktiga toner av persika, aprikos, citrus, äpple och mandel. Ett elegant och strukturerat vin.

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien.

Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som aglianico, piedirosso, fiano och greco di tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.

Novaserra Greco di Tufo är deras vingårdsbetecknade vita vin som är gjort på greco, en druva som nästan försvann för 20 år sedan. Idag är Greco di Tufo en egen DOCG, alltså ett klassificerat område som ger viner med karaktär som väl speglar dess ”terroir” med fruktighet och mineralitet. Druvorna i Novaserra kommer från vingården Montefusco, en vingård som vetter mot sydost och som ligger ungefär 550 meter över havet. Vinstockarna planterades för femton år sedan. Druvorna plockas för hand samtidigt som de gör en grov selektering av de bästa druvorna. Vinet har jäst i temperaturkontrollerad ståltank i relativt låg temperatur för att bevara så mycket frukt som möjligt.

 

Doft

Frisk och fruktig doft med inslag av vita blommor, aprikos, päron, äpplen, persika, citrus, mandel och örter.

Smak

En fräsch smak med inslag av mogen, gula äpplen, päron, citronzest och mineral. Vinet har en fin balans mellan fruktsötma och syra. Eftersmaken är riktig god – smakrik och fräsch.

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Perfekt till ljus fisk och skaldjur, samt olika grönsakssoppor. Fungerar även bra till tonfisk och kyckling.

Tips

Serveras vid 10-12 grader.

Dela med dina vänner