Så här beställer du vin

2017 Pouilly-Fuissé “Alliance” (nr 79940) – Barraud

209,00 kr

SLUTSÅLD

Ett insmickrande, fruktigt och relativt fylligt vin. Du hittar samma aromer i smaken som i doften; röd persika, nektarin och citronzest. Förutom frukten känns en härlig blommighet och integrerade toner från ekfaten. Texturen är underbar, och eftersmaken lång och fruktig.

Domaine Barraud ligger i den lilla pittoreska byn Vergisson i Mâconnais och anses utan tvekan vara en av de bästa producenterna i södra Bourgogne. Allen Meadows, som är ledande vinkritiker för just Bourgogneviner, håller faktiskt Barraud som sin absoluta favorit. Julien Barraud är vinmakare i sjätte generation sedan Jean-Marie Barraud började göra vin här 1890, och bedriver idag jordbruk efter ekologiska principer. Egendomen äger totalt 8,5 hektar vingårdar i Pouilly-Fuissé, Saint-Veran, Mâcon-Chaintré och Mâcon-Vergisson. Vinerna utmärks av en fokuserad frukt och strukturerad karaktär, med bra syra och fint integrerade ekfat.

Druvorna kommer från fyra olika vingårdar med kalkrik jordmån och vinrankor som är mellan 40 och 60 år. Vinet genomgår naturlig jäsning och är lagrat i tolv månader på franska ekfat varav 20 procent var nya. Årgång 2017 var svårt i Bourgogne på grund av frost som resulterade i en väsentlig nedgång i volymen. Men de friska druvorna som blev kvar, visade sig ge viner av mycket hög kvalitet. Då det var kallare än vanligt, har dessutom druvorna behållit en hög syra vilket ger en underbar fräschör i vinet.

 

Doft

Komplex doft med toner av vita blommor och frukt som röd persika, nektarin, citronzest och en integrerad fatton.

Smak

Smaken är insmickrande, fruktig och relativt fylligt. Du hittar samma aromer i smaken som i doften, men frukten drar mer åt det exotiska och blommiga hållet i smaken. Bra koncentration med integrerade fattoner, en härlig textur och uppfriskande mogen fruktsyra, samt ett långt och fruktigt avslut. Vinet är tillgängligt redan idag.

Lagring

Bra nu, men vänta gärna två-tre år. Bäst 2019-2027.

Mat

Prova till smörstekt fisk med vitvinssås, gärna med ugnsrostad potatis och rotfrukter. Gott även till grillad kyckling.

Tips

Servera vid 12 grader.

Dela med dina vänner