Så här beställer du vin

2017 The Grapesmith Mediterraneo (nr 78765) – Simonsig Estate

199,00 kr

För första gången i Sverige: 2017 The Grapesmith Mediterraneo är en limiterad blend från Sydafrikanska favoriten Simonsig. En klassisk Rhôneblend av mycket god kvalitet!

92 poäng Tim Atkin

Beställ här

Sydafrikanska vinmakarfamiljen Malans historia började redan år 1688 då Jaques Malan kom till Cap Wineland från Frankrike. År 1952 köpte Frans Malan Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till de viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen. Simonsig Estate har en mycket bred portfölj och producerar de mesta viner Stellenbosch har att erbjuda. Man har dryga 200 hektar odlad mark där Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc och Chardonnay står för den största delen. Många av vingårdarna ligger inte långt ifrån False Bay och svalkas av de kyliga vindarna som blåser in från Atlanten. Man producerar mousserande viner, vita viner på bland annat Chardonnay, Chenin Blanc, Riesling, Gewurztraminer, röda på Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinotage samt söta vita viner i Sauternes-stil. Simonsig har vin för alla smaker!

Mediterraneo är en hyllning till medelhavsklimatet som råder i området kring Stellenbosch. Med sina milda, våta vintrar och långa torra somrar är det idealt för att odla vin, särskilt för sydfranska och spanska druvsorter.  Detta vin är en hyllning till dessa druvor som verkligen kommer till sin rätt. Vinet är en spännande blend av ett stort antal druvsorter:

Roussanne 70%
Rhônedruvan roussanne mognar tidigt och 2017 var inget undantag. Druvorna skördades dem 28 februari från en höghöjdsvingård i ett svalt sydvästligt läge. Druvorna pressades i hela klasar under mycket varsam hantering för att bara få fram must med delikata smaker. Jäsningen initierades med naturliga jäststammar och vinet lagrades i 12 månader på 7-12 år gamla ekfat på sin jästfällning med regelbunden bâttonage, men utan malolaktisk jäsning.

Marsanne 14%
Druvornaskördades den 1 februari från en sval vingård med utsikt över Flase Bay. Druvorna jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter i ekfat utan bâttonage och utan malolaktisk jäsning. Att druvorna skördades tidigt med hög bibehållen syra fungerade väl som en balans mot den mycket fylligare och fetare roussanne.

Clairette Blanche 7%
Druvorna skördades den 22 februari och jästes som hela klasar. Jäsningen initierades med hjälp av naturliga jäststammar och lagrades därefter i 12 månader med regelbunden bâttonage för att få en rundare textur. Ett fat clairette användes i den slutgiltiga blenden för att bidra med finess och fräschör.

Grenache blanc 7%
Druvorna skördades den 3 mars och krossades innan en kort skalmaceration på 2 timmar. Vinet jästes med naturligt förekommande jäststammar på franska barriquer och spenderade 12 månader på fat.

Verdelho 2%
Druvorna skördades den 3 mars från den äldsta verdelhovingården i Sydafrika (7 rader rankor från Madeira som planterades av Frans Malan). Vinet är jäst på ekfat.

Vinifikation

Bleningprocessen inleddes genom att hitta den perfekta matchen mellan roussanne och marsanne och därefter addera den lite mer zestiga grenache blanc för att bidra med citrustoner. Clairette tillsattes för att ge vinet elegans och verdelho för att ge vinet sin slutliga balans.

Doft

2017 The Grapesmith Mediterraneo har en parfymerad doft med toner av lime, citronverbena och kalklik mineralitet och blommig akacia.

Smak

Smaken är komplex med en frisk syra som balanserar upp vinets rondör. Eftersmaken och lång och kryddig. Ett djupt intensivt vin och en stor upplevelse!

Lagring

2020-2027.

Mat

Passar till kraftfulla rätter med fisk eller fågel

Dela med dina vänner