Så här beställer du vin

2018 Bourgogne Blanc Les Chataigners (nr 75381) – Hubert Lamy

349,00 kr

SLUTSÅLD

Domaine Hubert Lamy tillhör de främsta av odlare i St. Aubin och är av många omtalad som måttstocken för området. Byn ligger inklämd mellan Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet och är kanske inte så välkänd, åtminstone inte om man jämför med grannbyarna. Vinerna härifrån är eleganta men inte fullt så dyra som de från grannbyarna. Domaine Lamy startades av Hubert Lamy 1973 men drivs sedan 1995 av sonen Olivier. De äger 17 ha utspritt över 18 appellationer, inte bara i St. Aubin utan även i Santenay, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet. De mest kända vinerna kommer från Premier cru-lägena Les Frionnes och En Remilly. Chardonnay står för ¾ av produktionen men de gör även en del röda viner från Santenay och Chassagne-Montrachet. Sedan Olivier tog över har han lagt större fokus på vinets fruktighet, han introducerade större fat på 300 och 600 liter i stället för barriquer. Detta gjordes för att bättre bevara den rena frukten i vinerna och för att inte faten ska ta över för mycket. Druvorna pressas och tappas på ståltankar i ca 1 dygn för att ”lugna ner sig” efter pressningen. Sedan tappas de över på de stora faten för jäsning, malolaktisk jäsning och lagring. Efter ca 15 månader buteljeras vinerna.

Domaine Hubert Lamy har lyckats perfekt i att balansera den rena fräscha fruktigheten med bra syra och elegans. Deras 2018 Bourgogne Blanc Les Chataigners är en ypperlig chans att få prova på det som kännetecknar detta vinhus: rena och fokuserade viner. Druvorna kommer från en 1,1 hektar liten vingårdslott som planterades 1990.  Årgång 2018 i Bourgogne räknas som en av de riktigt stora under detta århundrade och vinerna spås ett långt liv framför sig. Olivier Lamy gjorde genomgående superba viner under 2018. Skördeuttaget låg på cirka 50 hektoliter per hektar (i samma nivå som 2013 och 2014) och skörden ägde rum under sammanlagt 20 dagar.

William Kelly, The Wine Advocate om Lamy 2018: “And the resulting wines have turned out superbly, without doubt numbering among the finest the year has to offer.”

Doft

2018 Bourgogne Les Chataigners är mycket frisk med toner av citrus zest, stenfrukt och härliga mineraltoner.

Smak

Det här vinet kombinerar en klingande lätt textur med en djup fruktrikedom som bjuder på grillad citron, höstens godaste äpplen, orientaliska kryddor och sandelträ. Allting mynnar ut i en balansnivå som levererar lång över den regionala appellationsnivån i kvalitet. Wow!

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Mycket gott till skaldjur, natur eller med torra tillbehör, eleganta fiskrätter eller varför inte en pasta med höstens svamp.

Dela med dina vänner