Så här beställer du vin

2018 Bourgogne Chardonnay (nr 71339) – Louis Latour

149,00 kr

Tillfälligt slutsåld

Maison Louis Latours 2018 Bourgogne Chardonnay är ett ståltankslangrat friskt och fruktigt vin med inslag av äpple, solmogen citrus, mogen stenfrukt och gul kiwi.

Maison Louis Latour grundades redan 1797 och är nu inne på elfte generationen vinmakare. Louis Latour är idag ett handelshus men även odlare av högkvalitativa viner i hela Bourgogne. Man har sin bas i Aloxe-Corton och är största ägare av Grand Cru-mark i regionen med hela 28,63 hektar. Vingårdarna sträcker sig från Chambertin i norr till Chevalier-Montrachet i söder.

Vi tycker att Louis Latour levererar jämn och hög kvalitet till mycket sympatiska priser. Deras Bourgogne Chardonnay är en lysande introduktion både till regionen Bourgogne samt huset Louis Latour. Vinet har jäst i temperaturreglerade ståltankar och malolaktisk jäsning har tillåtits för att ombilda syran till en fräsch och behaglig sådan. Därefter har de lagrat vinet i 8-10 månader på ståltankar som låter den friska fräscha frukten dominera. En perfekt introduktion till Bourgogne!

Det är mycket stora förväntningar på årgång 2018 som bland många producenter i Bourgogne räknas vara en idealisk årgång. Det var bra med sol och tillräckligt med vatten, så druvornas mognadsprocess varade länge vilket gav friska och lagom mogna druvor.

Doft

En frisk, fruktig doft med inslag av äpple, solmogen citrus, mogen stenfrukt och gul kiwi.

Smak

Vinet har en fruktig smak av äpplen, citronszest, mogna gula frukter såsom papaya och honungsmelon. Vinet har en tydlig men väl integrerad syra i balans med frukten, och har en aptitlig citronfruktszestig finish.

Lagring

Bäst 2020-2023.

Mat

Passar bra till lättare rätter med vit fisk, skaldjur, sallader och kycklingsrätter. Vinet fungerar också fint som ackompanjemang till en ostbricka med milda ostar.

Tips

Servera vid 8-10 grader.

Dela med dina vänner