Så här beställer du vin

2018 Chablis AOC (nr 82517) – Pinson

209,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor.

2018 Chablis AOC från Domaine Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, frukt och den ursprungstypiska karaktär som är så typisk för Chablis och Pinson

Beställ här

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel (enligt principen “lutte raisonée”) och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand. Vinerna från Pinson präglas av hög koncentration, mineralitet, fräsch frukt och den precisa ursprungstypiska karaktär som bara ett fåtal producenter kan uppnå.

2018 Chablis AOC görs på samma kompromisslösa sätt som firmans dyrare viner. Både alkoholjäsning och den malolaktiska jäsningen äger rum på ståltankar med efterföljande lagring på sin jästfällning i fem månader. Årgång 2018 var ett bra år i Chablis, vilket var mycket välkommet efter två år med mycket problem i distriktet, bland annat vårfrost. Vintermånaderna gav mycket nederbörd som gav bra förutsättningar för vattenreserverna, och reserverna visade sig att vara nödvändig för att klara den torra, soliga och varma våren och sommaren. På grund av det torra vädret blev inte druvorna utsatt för svampangrepp och druvorna som nådde vineriet var ypperligt mogna och utan skador.

Doft

En inbjudande doft av stenig och rökig mineral, citruszest och mogen citrus, gröna äpplen och gula plommon.

Smak

En mycket ren och frisk smak med tydliga inslag av mineral, toner av gröna och gula äpplen, citron och vita persikor. VInet har en tydlig och chablistypisk ton av våt sten och en aning kritighet i finishen. Lufta gärna vinet i glaset en halvtimme och upplev hur vinet bjuder mer av frukttoner i samklang med den steniga mineralen. VInet har inte lagrats på ekfat varför vi här i glaset får känna ren frukt och den typsika jordmånen i Chablis.

Lagring

Redo att njuta av redan i dag, men vi rekommenderar något år i källaren så att de typiska chablis-egenskaperna får utvecklas. Bäst 2020-2024.

Mat

Passar mycket bra till ostron och skaldjur utan mycket sötma men gärna med sälta. Även utmärkt gott med ett glas på egen hand, eller till en enkel sallad och till eleganta klassiska fiskrätter med både syra och fett i såsen,

Avnjutes i en temperatur på 10-12 grader.

Dela med dina vänner