Så här beställer du vin

2018 Chablis Grand Cru Les Clos (nr 76833) – Domaine Pinson

599,00 kr

2018 Chablis Grand Cru Les Clos är en stor Chablis från en stor årgång! Ett mycket lagringsdugligt vin från far och dotter Pinson som imponerar.

Beställ här

Egendomen Pinson har hållit till i området mellan Vaillons och Montmains i Chablis sedan 1640. Chablis är, som bekant, en region som är känt för sin förhistoriska och fossilrika jordmån och vinerna man producerar har inga andra likar i vinvärlden men det är få andra producenter i området lyckas visa upp en så distinkt saltig mineralitet som Pinson. 300 år efter att familjen började odla i Chablis – år 1940 – tog Louis Pinson över rodret. Louis kom att bli den som verkligen satte Pinson på kartan, bland annat genom att vara en av de första att sälja vin till konsument eftersom de själva började buteljera sina flaskor. Idag drivs egendomen av Charlène Pinson och hennes pappa Laurent. Pinson gör viner från flera lägen i Chablis. De äger 14 hektar i hjärtat av Chablis; från enklare AOC viner till de mer komplexa Premier Cru-lägena bland annat Mont-de-Milieu, La Fôret och Montmains (man äger gårdar i 6 olika premier cruer) till det världsberömda Grand Cru-läget Les Clos. Far och dotter ser sig inte bara som vinodlare utan som beskyddare av den historiska jorden i Chablis. De arbetar utan insektsmedel och ogräsmedel och plogar jorden för att tvinga rankorna att växa sig allt djupare. Alla druvor skördas för hand.

Vinifikation

I vineriet råder filosofin ”informerad flexibilitet” – det vill säga att varje vingårdslott kräver olika behandling. Vissa viner jäses i tank och andra i ekfat och detsamma gäller lagringen – här förekommer såväl gamla som nya ekfat och ståltankar. Varje år får deras erfarenhet styra vinmakningsbesluten för varje vingård. Denna intuitiva process leder till imponerande intensitet och renhet i frukten genom alla egendomens viner. Les Clos är det största och mest kända Grand Cru-läget i Chablis och består av 2,5 hektar vingårdar i perfekt sydöstlig exponering. Vinerna härifrån utmärks av koncentration och mineralitet och klarar lång tids lagring. Domaine Pinsons 2018 Chablis Grand Cru Les Clos är gjort på druvor från över 50 år gamla vinrankor som växer i den klassiska Kimmeridgian-jordmånen som är kalkrik och fylld av vita stenar.  Vinet är jäst i 20% nya fat och 80% stål och lagrades därefter på gamla ekfat.

Doft

Ung, stor och nyanserad doft av citron, lime, stenfrukt, aprikoser, päron, gröna äpplen, blommor och nötter.

Smak

Ung, fruktig och mycket frisk smak i knivskarp balans med krispig syra. 2018 Chablis Grand Cru Les Clos har en tydlig textur och kropp med en utsökt elegans. Vinet har en tydlig ursprungstypicitet, en imponerande komplexitet och en tilltalande sälta i avslutet. En stor chablis från en stor årgång!

Lagring

Vinet vinner på lagring men är tillgängligt inom ett par år. Bäst 2020-2035.

Mat

Detta smakrika vin lämpar sig utmärkt till skaldjur eller smakrika och eleganta fiskrätter, vit ugnsbakad fisk med feta och syrliga såser, eller kraftigare fisk som till exempel marulk. Passar även utmärkt till ost till exempel salta hårdostar av alpkaraktär.

Dela med dina vänner